SSAB:s storförlust – har tappat en av fyra leveranser

En förlust på 365 miljoner kronor före skatt, det redovisar ståltillverkaren SSAB i sin kvartalsrapport. "Vi ser svaga signaler på förbättring", säger Olavi Huhtala, chef för Europadivisionen.

SSAB backar 365 miljoner kronor under andra kvartalet, redovisar man i en ny rapport.

SSAB backar 365 miljoner kronor under andra kvartalet, redovisar man i en ny rapport.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2020-07-21 12:45

Under motsvarande period i fjol gjorde SSAB en vinst på 1 230 miljoner kronor. I kvartalsrapporten skriver ståljätten att årets förlust går att härleda till både coronapandemin och en nedgång under sommarmånaderna.

Vid börsöppning på tisdagen rusade däremot SSAB-aktien. Värdet ökade med över åtta procent under förmiddagen.

"Under tredje kvartalet bedöms efterfrågan på stål påverkas negativt av industrins inbromsning som en följd av effekterna av covid-19. I framför allt Europa, men även till viss del i Nordamerika, förväntas den effekten förstärkas av den normala säsongsmässiga avmattningen", skriver SSAB i rapporten.

Enligt Olavi Huhtala, divisionschef för SSAB Europe, finns det förklaringar till det negativa resultatet.

– Det är naturligtvis ett ovanligt kvartal, om man tänker på corona-viruset som påverkat efterfrågan ganska kraftigt. Alltid naturligtvis en besvikelse när man gör negativa resultat. Tittar man på leveranserna på Europadivisionen så hade vi 24–25 procent lägre, jämfört med samma tidpunkt 2019, säger han och fortsätter:

– Den största delen av resultatförsämringen kommer naturligtvis från covid-19. Det som vi har gjort och själva kan påverka, är ett kostnadsbesparingsprogram. Där har man gjort ett bra jobb, men samtidigt räcker inte det för att kunna göra ett positivt resultat. 

Den sektion som drabbats allra hårdast är bilsidan, berättar Huhtala.

– Tittar du på automobilsidan, som från Europa är ungefär 20 procent av hela efterfrågan på stål. Då var det många tillverkare som stannade produktionen helt och hållet mellan sex och åtta veckor. I byggbranschen har det hållit sig bättre. Covid har stannat en stor del av industrieuropa, säger han.

Ger det här några kortsiktiga konsekvenser?

– Det har redan påverkat ganska kraftigt under april, maj och juni. Vi har flyttat våra underhållsstopp från årets slut till tredje kvartalet. Nu försöker vi göra så mycket som möjligt av det årliga underhållsarbetet.

Huhtala menar att coronapandemin fortsatt påverkar efterfrågan på stål, men att företaget tror sig samtidigt att börja skymta en liten ljusning.

– Tredje kvartalet är alltid svårt med en säsongsvariation. Vi ser vissa svaga signaler att läget ska förbättras på bilsidan. Tidigast i slutet av det tredje kvartalet kan vi nog börja skymta någonting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!