SSAB väntar med satsningen

SSAB fick i går klartecken av Miljödomstolen för kraftig ökning av produktionen i Luleå. Då krävs miljardinvesteringar - fast de låter vänta på sig.

l SSAB:s platschef Stefan Enbom.

l SSAB:s platschef Stefan Enbom.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-11-27 06:00
SSAB, som under hösten lidit av låg efterfrågan och tidvis dragit ner på produktionen, kommer inte att genomföra den kraftiga produktionsökningen i närtid, låter platschefen Stefan Enbom förstå.När han för några år sedan tillträdde på nuvarande jobb fanns utsikter om att via stegvis ökning nå nya taket i produktionen kring 2015.Det gäller inte.- Just nu är det svårt att se att det skulle bli så. Nu har vi i alla fall möjligheten till en utökning. Vi har planen och tillståndet och den dag det är möjligt kan vi göra det. Vi har jobbat med det här i tre år och beskedet som nu kommit är mycket glädjande, säger Stefan Enbom.- Vi kommer att trumma på mot ledningen för investeringar, närmast då skänkugnar och senare en stränggjutningsmaskin och utbyggt koksverk. Men det gäller att SSAB växer och tar marknadsandelar. Man ska inte bara titta på utökning utan att vi först och främst tillverkar rätt kvalitet, säger Tomas Karlsson, IF Metall.SSAB i Luleå tillverkar stålämnen och fick 1998 tillstånd för att producera upp emot 2,5 miljoner ton stålämnen per år. Går anläggningen för fullt ligger produktionen något under taket. Bedömningen är att världen även framöver behöver mycket stål, inte minst det höghållfasta kvalitetsstål SSAB lanserat.Miljödomstolen beviljar att taket höjs till tre miljoner ton stålämnen per år.För att kunna tillverka stålet behövs koks. Det gamla tillståndet för koksverket låg på 0,8 miljoner ton per år. Det höjs till 1,1 miljoner ton.Enligt Stefan Enbom krävs investeringar på omkring 2,5 miljarder kronor för att nå nya taket. För det får man ännu en stränggjutning, två anläggningar blir tre. Vidare krävs investeringar i skänkugnar och kompletterande åtgärder.Köper hellre koks
För hög koksproduktion krävs betydligt fler ugnar i koksverket. Fast Stefan Enbom gör klart att första spåret i stället är att köpa in mer koks.- Nu försörjer vi oss själva på koks till 90 procent. Resten köps in. Med utökade inköp ökar den andelen till 20 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om