Hur det ska grejas förhandlas det om, i dagarna är dessa inne i mer avgörande skede.
Förutsättningarna är att årskostnaderna i SSAB Emea, Europadelen där Luleå ingår, via vidtagna och kommande åtgärder ska minskas med 800 miljoner kronor. Det ingår i det sparprogram som drogs igång tidigt 2012. Ett resultat så långt är att antalet tjänstemän minskar, i fallet Luleå med 20-30.
I och med vinstvarningen, och kraftig förlust för SSAB Emea, gick bolaget ut med att åtgärder i programmet tidigareläggs. På det följde de nu omnämnda förhandlingarna.
- Det handlar om hur verksamheten ska bedrivas, hur vi ska jobba för högsta möjliga flexibilitet i alla led. Vi tittar på vilka verksamheter vi är bäst på och vilka verksamheter andra kan sköta, säger SSAB:s informationsdirektör Helena Stålnert. Däremot handlar det inte om att göra sig av med bolag, uppger hon.
Skiftformerna diskuteras.
Något ytterligare program har inte bolaget att rapportera om och finns något att kommunicera så kommer så att ske, heter det.
Produktionen har sedan länge dragits ner. Koncernledningen uttalar nu att SSAB Emea ska vara lönsamt även när produktionen är nere i 70 procent av förmågan.
Det sätter förhandlarna på prov.
Den 24 oktober lämnas nästa delårsrapport. En så kallad tyst period gäller.
I går höll emellertid SSAB en kapitalmarknadsdag och utöver 70-procentslinjen gavs några övriga besked: Investeringarna minskar, skulderna ska minska, produktionen ska trimmas till det optimala och bolaget vill se en snabb takt mot lönsamma nischprodukter.