SSAB och Ivab ges skulden

Det var betydligt mer tjärmassa i cisternen är vad som uppgetts. Felbedömningar från företagen gjorde att arbetarna hamnade i en dödsfälla.

FÖRETAGEN BRAST. "Att bygga en fälla är olyckligt", säger huvudskyddsombudet Lars Bergström, närmast. Till höger Tomas Karlsson.

FÖRETAGEN BRAST. "Att bygga en fälla är olyckligt", säger huvudskyddsombudet Lars Bergström, närmast. Till höger Tomas Karlsson.

Foto: Linda Wikström

Luleå2013-10-19 06:00

Det hävdar IF Metallklubben vid SSAB.

– De som äger anläggningen och entreprenören sitter tillsammans och går igenom riskerna. Riskanalysen är uppenbarligt inte tillräckligt väl gjord, säger huvudskyddsombudet Lars Bergström.

Facket är med i det här arbetet. Men att göra en riskanalys är främst ett ansvar för, i detta fall SSAB och entreprenörsföretaget Ivab, Infjärdens värme, menar Metallklubben.

Här brast det.

– Det här är en onödig olycka, konstaterar Lars Bergström.

Fångstgrop

Det finns flera faktorer som enligt facket inverkat på att de båda arbetarna omkom.

Volymen tjärmassa var så stor att de dränktes.

Med förväntad volym hade kanske inte cisternen rämnat.

Vallen runt cisternen skulle ha byggts först sedan arbetarna gjort sitt. Nu blev vallen en fångstgrop, arbetarna hamnade mellan invallningen och cisternen och kom inte ut.

Olyckan ska utredas, Metallklubben har inte facit och SSAB kommenterar inte anklagelserna om brister i säkerhetsarbetet.

– Vi vet inte vad som orsakade olyckan. Då vill vi inte spekulera, säger Sara Blix, kommunikationschef vid SSAB Luleå.

Olika steg

Det var på torsdagen olyckan inträffade.

I en cistern samlas tjärmassa. Det bildas slam i botten och med några års mellan rum töms det ut.

Flera tusen kubikmeter tjärmassa handlar det om. Mycket av den sugs ut, kvar blir slammet, som tas ut på annat sätt. De två arbetarna skulle göra ett förarbete och skära ut en lucka i cisternen. Den var preliminärt två gånger två meter, enligt facket. Arbetarna skulle inte fullborda håltagningen, luckan skulle slitas bort maskinellt utan människor i närheten.

Som det nu blev lossnade plåten och arbetarna begravdes i tjärmassan. Det fanns 300 kubikmeter, enligt uppgifter från SSAB.

– Det var tusentals. Eller, det vi kan säga är att det var minst tusen, säger Tomas Karlsson och Lars Bergström, Metallklubben.

Komma undan

Invallningen finns inte vanligtvis utan byggs för tömningen, den ska fånga in massan. Av miljöskäl.

Hade olyckan skett utan att vallen byggts skulle massan likväl ha runnit ut, men då hade den blivit ett väl utspritt klet. Chansen att komma undan hade varit betydligt bättre.

– Att bygga en fälla är olyckligt, säger Lars Bergström.

Metallklubben har uppgifter om att mätningar av massan gjorts och att massa sugits ut. Hur det är med det, och vad förarbetet visade, får utredningen visa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om