I 2,5 år har Lotta Jakobsson arbetat med planeringen inför att SSAB i Luleå ska gå över till att tillverka fossilfritt stål. Trots det fick hon ingen förvarning när koncernledningen gav klartecken till en investering på totalt 52 miljarder kronor i nytt stålverk i Norrbotten.
På onsdagen har den stora yran lagt sig. Arbetet är på väg in i ett nytt skede.
– Nu har vi ett beslut med en konkret tidsplan som är satt. Nu behöver vi anpassa den planering som redan gjorts med de fastslagna riktlinjerna. Vi fortsätter våra geotekniska undersökningar. Det är klart att det återstår att arbeta parallellt med många frågor innan vi kan sätta spaden i backen, förklarar Lotta Jakobsson.
I bästa fall kommer det att dröja minst ett halvår innan förändringsarbetet blir synligt på industriområdet i Svartöstan. Mot slutet av 2024 hoppas stålkoncernen att få ett nytt miljötillstånd för det moderna sättet att tillverka stål med hjälp av elektriska ljusbågeugnar.
Den nya arbetsmodellen förutsätter omfattande utbildningsinsatser. En akademi finns redan på plats, där det första steget handlar om att utbilda egna elektriker.
– På sikt kommer vi att skala upp utbildningen. Alla på stålverket kommer att behöva lära sig ett nytt jobb i framtiden, även om det fortfarande handlar om ståltillverkning. I vissa funktioner handlar det om vidareutbildning, i andra fall om att lära sig valsa stål vilket vi inte gjort i Luleå på flera år, understryker Lotta Jakobsson.
LKAB hissade nyligen varningsflagg för att förseningar inom tillståndsprocessen kan innebära att Hybrits demoanläggning i Vitåfors inte kommer i produktion förrän 2027 eller möjligen året efter. Är det något som stör nattsömnen?
– För Luleås del talar vi om att vara i gång med den nya stålproduktionen i slutet av 2028. Vi bygger en otroligt flexibel anläggning, som inte är beroende av järnsvamp. Det fina med ljusbågsugnar är att vi kommer även att kunna köra de på stålskrot, svarar Lotta Jakobsson.
Kommer koncernens så kallade mini-mills i USA att utgöra en förebild i den framtida utvecklingen?
– Det är klart att vi kommer att använda oss av det "know-how" som redan finns i koncernen, men skillnaden mellan våra stålverk i USA jämfört med det som vi ska bygga i Luleå är att det här kommer bli dubbelt så stort.