SSAB-facket längtar till hösten

Det är många år sedan SSAB gjorde stora vinster och trenden bröts inte 2014. I Luleå väntar Metallfacket på hösten.

Ny tid ska komma. Om åtta månader ska SSAB i Luleå vara i bästa form, enligt Metallfacket.

Ny tid ska komma. Om åtta månader ska SSAB i Luleå vara i bästa form, enligt Metallfacket.

Foto: Fredrik Tano

Luleå2015-02-10 19:01

Det är då masugnen ska vara ombyggd och fräsch för hårdkörning. Likaså har andra investeringar genomförts vid det laget.

– När man kört masugnen i femton år blir det en del störningar. Framöver kommer vi att ha bästa möjliga förutsättningar. Då kan vi producera allt vi bara kan. Jag har svårt att tro att koncernen tänker sig något annat. Vi kan också få ut en del av synergier från sammanslagningen med Rautaruukki. Sedan beror det på hur marknaden artar sig och det ser litet bättre ut nu, säger Tomas Karlsson, ordförande i Metallklubben vid SSAB.

Men effekterna från sammanslagningen med Rautaruukki går också ut över jobb, senast i Borlänge där 210 tjänster ska bort.

Tomas Karlsson tror inte att Luleå kommer att drabbas i samma grad.

Innan finanskrisen, för sex år sedan, redovisade SSAB-koncernen miljardvinster men har sedan dess gått kräftgång.

Och i den delårsrapport som lämnades på tisdagen understryker koncernledningen "behovet av fortsatta effektiviseringar".

SSAB av idag består alltså av de under det gångna året sammanlänkade bolagen SSAB och Rautaruukki. Koncernens resultat för 2014 påverkas av att stora nedskrivningar av tillgångar gjorts och resultatet efter finansnetto blev en förlust på 1.589 miljoner kronor.

Bortser man från nedskrivningarna redovisas att verksamheten går plus och resultatet efter finansnetto blev 240 miljoner kronor.

SSAB Luleå berörs främst av utvecklingen i Europa. Här räknar koncernledningen med en svag uppgång i efterfrågan de första månaderna i år. Men osäkerheten är stor. Dessutom bekymrar sig ledningen över att framtidsutsikterna i östra delen av Europa försämrats.

Den amerikanska verksamheten väntas fortsätta att utvecklas positivt. Efterfrågan är god och de egna anläggningarna är effektiva, hävdar koncernledningen.

Efterfrågan av stål i Kina, som tidigare dragit med sig gruv- och stålföretag uppåt, väntas framgent blir förhållandevis svag.

Sammantaget bedömer ledningen att koncernen ska kunna leverera högre volymer första tiden i år jämfört med slutet av 2014.

SSAB får samtidigt draghjälp i räkenskaperna av att priserna för järnmalm och kol gått ner. Avtalet med LKAB om leveranser av järnmalm, där priset sätts kvartalsvis, löper ut den sista mars.

Det blir ingen utdelning till ägarna, enligt förslaget till årsstämman, som denna gång hålls i Stockholm. Styrelsen säger nej till att dela ut pengar med motivering att stora omstruktureringar genomförs i år.

Hittills kända personalminskningar

SSAB räknar med att via sammanslagningen med Rautaruukki kapa årskostnader på 1.400 miljoner kronor.

Arbetet går snabbare än beräknat och når full effekt från och med andra halvåret 2016, uppger bolaget.

Omkring 900 jobb väntas försvinna i och med sammanslagningen. Varsel har så långt lagts som tar bort 210 jobb vid SSAB Borlänge.

Ytterligare 90 jobb inom andra verksamheter har pekats ut. Det gäller då varsel vid SSAB:s distributionsverksamhet i Finland, vidare nedläggning av Tibnorsdotterblag EM Eriksson Steel Service Center, Borlänge, samt färre jobb inom koncernfunktioner i Finland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om