SSAB dras inför Arbetsdomstolen

IF Metall stämmer SSAB inför Arbetsdomstolen för att två anställda avskedats. Företaget hade inte ens saklig grund för uppsägning hävdar facket.

INTE SAKLIG GRUND. IF Metall hävdar att SSAB saknat saklig grund för uppsägningen av de två anställda som fört ut två kubikmeter spillolja från företaget.

INTE SAKLIG GRUND. IF Metall hävdar att SSAB saknat saklig grund för uppsägningen av de två anställda som fört ut två kubikmeter spillolja från företaget.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-03-10 06:00
IF Metall begär att Arbetsdomstolen ska ogiltigförklara avskedandet av de två anställda och att SSAB Tunnplåt ska betala 150.000 kronor i skadestånd till var och en av dem. Saken har tidigare varit föremål för både lokala och centrala förhandlingar.- Vi har en annan uppfattning än företaget, därför har vi stämt dem inför AD, säger Tomas Karlsson, vice ordförande i IF Metallklubben.Två kubikmeter
SSAB Tunnplåt avskedade de två anställda, med motiveringen att de fört ut spillhydraulolja från företaget i Luleå. Det rör sig om cirka två kubikmeter spillolja som den ene anställde ska ha fört ut och den andre uppges ha förberett utförseln av cirka två kubikmeter spillolja. IF Metall hävdar att det finns en mångårig och vedertagen praxis på SSAB i Luleå att anställda får ta hem spillolja. Det har skett med arbetsledningens goda vetskap och minne hävdar IF Metall.- Det här har förekommit under lång tid. Det har varit spillolja som inte har något värde för företaget, säger Tomas Karlsson.I god tro
IF Metall menar att de två anställda varit i god tro och haft uppfattningen att det var tillåtet att ta hem spilloljan. Facket hävdar att SSAB inte haft skäl för att avskeda de två anställda eller ens haft saklig grund för uppsägning. På SSAB Tunnplåt har man ännu inte hunnit formulera sitt svar till Arbetsdomstolen, stämningen kom till företagets kännedom häromdagen.- Vi är förvånade, kommenterar informatören Sara Burlage stämningsansökan från IF Metall.SSAB anser sig ha haft skälig grund för att avskeda de två anställda. Tvisten väntas inte komma upp i Arbetsdomstolen förrän tidigast i maj 2011.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!