SSAB-avtalet - en livrem

I går fick ett 50-tal Plannja-anställda personliga erbjudanden om jobb hos Lindab.Andra blir kvar i Plannja. Blir någon utan jobb faller SSAB-uppgörelsen in.

Luleå2012-03-01 06:00

Nytt efter beskedet om affären där Lindab tar över verksamhet i Luleå är också att företaget gjort upp med fastighetsägaren SSAB om att få hyra 15.000 kvadratmeter av de 24.000 som finns av lokalytor.

Avtalet är på tre år, med option ytterligare tre år, uppger Christian Svensson, vd i Lindab profil.

För Luleådelen har Lindab panel AB bildats, med lokal ledningsgrupp.

Några dagar
De som fått personliga erbjudanden om att bli anställda där är samtliga metallare och därutöver ett antal tjänstemän. Sammanlagt ett 50-tal personer inklusive säljare. De ska svara senast 9 mars.

- Vi vet inte om alla tar erbjudandet, vi hoppas det, säger Christian Svensson.

Om somliga tackar nej kan Lindab söka ytterligare personal utan att behöva fråga övriga Plannjatjänstemän först. Det uppger såväl företag som fack.

Erbjudandet är kopplat till den verksamhet Lindab tar över, panelerna med plåt och isolering som exempelvis kan utgöra färdiga väggar vid storbyggen. Dessutom högprofiler som flyttas tillbaka efter utflykten till Småland och som passar in med vad Lindab ska göra i Luleå.

Behöver kunskapen
Plannja i Luleå har ytterligare 20-30 anställda och då ingår säljare på andra orter.

Uttalat är att somliga blir kvar hos Plannja i Luleå, fast inte i de här lokalerna och de ska enligt Plannjas vd Per-Olof Stark arbeta med produktutveckling, försäljning, administration och inköp.

Varför ha kvar Luleå?

- Den här delen av Norrland är en viktig marknad och det finns speciella kompetenser som är viktiga för oss, säger Per-Olof Stark.

Om vissa framgent inte har något jobb hos vare sig Plannja eller Lindab gäller SSAB-uppgörelsen.

Den innebär gemensam turordningskrets i SSAB-företag. När jobb tillsätts ställs Plannjafolkets bakgrund mot andra i stålföretaget.

Det här visade sig vid flytten av vissa delar av Plannja för ett par år sedan. Plannja-anställda utan jobb slussades då över till SSAB i Luleå.

- Vi vet inte hur det blir utan tar en sak i taget. Jag vill säga att vi har bra erfarenhet av att hantera såna situationer och lyckades den gången, trots att det var så många. Ambitionen är att ingen ska gå hem mot sin vilja, säger Uno Granbom, Unionen.

Till bilden hör att SSAB i Luleå, liksom stålkoncernens verksamhet i stort i Europa omfattas av kostnadsjakt, där jobb riskerar försvinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om