Det kunde ha blivit ett försoningens tacktal efter att hon valts till nummer ett i landstinget, och Maria Stenberg inledde med att tala om "ödmjukhet inför uppgiften".
Därefter räknade hon ut hur svag Alliansen är, särskilt som Moderaterna lagt ner stridsyxan:
– Ni varken har, eller hade, en politisk majoritet i den här församlingen, sade hon till oppositionen.
Tacktalet retade upp mer än försonade och Kurt-Åke Andersson, C, insisterade på att få sista ordet.
– Ni har 20.000 mindre norrbottningar om man jämför de som röstar på er i riksdagen med de som följer er i landstinget. Det måste ju bero på något, sade han.
Från nyårsskiftet och flera år framåt är i vilket fall som helst förre riksdagsledamoten Maria Stenberg den som främst formar sjukvården i länet.
– Landstinget har stora utmaningar framför sig; personalförsörjningen, budgetfrågan och regionbildningen. Nu är vi här, jag är här, och jag ska göra mitt bästa, beskrev hon förutsättningarna.
När landstingsfullmäktige hade samlats vid 13-tiden för ett extra sammanträde med val av ordförande och vice ordförande i landstingsstyrelsen som enda punkter, hade redan första överraskningen landat.
För som Kuriren berättade på måndagen har Moderaterna och de Rödgröna inlett ett samarbete.
– De har fört oss bakom ryggen. Det får konsekvenser. Vi måste prata ihop oss med Centerpartiet om vi kan utesluta dem, sade Jens Sundström, FP.
– Jag läste om det i tidningen, sade Anna-Stina Nordmark Nilsson, C.
Maria Stenberg säger att det ska föras samtal med M i "vissa frågor".
Mattias Karlsson, M, avfärdar att partiet utlovats specifika löften utan säger att man hittills är överens om att hela oppositionen ska få bättre insyn i arbetet.
– De andra tycker naturligtvis att det varit bättre med enad front men vi har tagit ett annat beslut. Nu får den lekstuga landstinget varit ett slut. Vi måste forma de verkliga frågorna, sade Karlsson.
Det nya samarbetet visade sig på måndagen genom att M, till skillnad mot C, FP, Sjukvårdspartiet och SD, deltog i beslutet att välja Maria Stenberg. På så vis slutade röstutfallet med 40 ja och 29 som avstod.
Två blankröster lämnades, samstämmigheten till trots. Socialdemokraten Bengt Niska försäkarde innan röstningen att han och partikamraten Bengt Westman ställde upp på Maria Stenberg medan det dittills okända samarbetet med M tål att funderas på.
Glenn Berggård, V, valdes till vice ordförande.