Lopp som ska tackla och synliggöra ångest kommer till Luleå

Spring, gå eller kryp 489 meter för att uppmärksamma psykisk ohälsa när Ångestloppet kommer till Luleå i september.

Inför Ångestloppet i Luleå har en rad med aktörer gått ihop för att arrangera evenemanget där alla på något sätt arbetar med psykisk ohälsa.

Inför Ångestloppet i Luleå har en rad med aktörer gått ihop för att arrangera evenemanget där alla på något sätt arbetar med psykisk ohälsa.

Foto: Hampus Norén

Luleå2024-08-31 15:00

2009 hölls den första upplagan av Ångestloppet i Stockholm. Loppet, som från början var ett initiativ gjort för att uppmärksamma psykisk ohälsa, har vuxit och kommer den 7 september till Luleå.

Peo Rask är initiativtagare för arrangemanget i Luleå.

– Jag sprang loppet ett år i Stockholm och har själv handskats med psykisk ohälsa, och nu har vi fått ihop ett gäng med föreningar och institutioner för att ta loppet hit, säger Peo Rask.

undefined
Peo Rask är initiativtagaren för Ångestloppet i Luleå och har själv sprungit loppet en gång i Stockholm.

Hur kommer loppet att fungera?

– Med start vid Gula paviljongen kommer vem som helst kunna delta utan anmälan. När man kommer dit får man en nummerlapp där det står 489 på som representerar sträckan och man kan utföra loppet hur man vill oavsett om man går, springer eller kryper. Sen är det målgång i Stadsparken, säger han.

Årets lopp arrangeras av flera enheter i Norrbotten som alla inriktar sig på inkludering, stöd för psykisk ohälsa och gemenskap, vilket glädjer Peo Rask.

– Det är så bra att vi har fått ihop ett gäng med arrangörer som alla representerar olika delar av problemen i samhället som vi vill belysa, för psykisk ohälsa är inte svart på vitt utan kommer i många former, säger Peo Rask.

Eva Eriksson, representant från Föräldraföreningen mot narkotika pekar ytterligare på faktumet att vem som helst kan delta.

– Alla har haft ångest någon gång. Det här loppet går inte ut på att samla ett gäng med folk som mår dåligt, utan att bjuda in och synliggöra för andra att vem som helst kan känna ångest och att man inte behöver hålla det för sig själv, säger Eva Eriksson.

undefined
Ångestloppet i Luleå 2024.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!