Spricka från land till land

En stor spricka i isen stoppar planerna på en isbana före jul.
– Så här våldsam sprickbildning har vi aldrig varit med om, säger Janne Blomkvist.

ORSAKAT AV HÖGVATTEN. Mitt i sprickan har en vall tryckst upp, flödvattnet har knäckt isen på båda sidor. Orsaken är bland annat högvattnet som råder.

ORSAKAT AV HÖGVATTEN. Mitt i sprickan har en vall tryckst upp, flödvattnet har knäckt isen på båda sidor. Orsaken är bland annat högvattnet som råder.

Foto: Linda Wikström

Luleå2013-12-19 13:34

En stor och flera kilometer lång spricka från Gültzauudden till Bergnäset sätter käppar i hjulet för den populära isbanan. Enligt fritidsförvaltningen, proffs på isbanan, är orsaken bland annat högvattnet.

– Hade det varit kallt hade den förmodligen frusit ihop. Därtill så pendlar vattenståndet mellan 70–80 centimeter per dag och då blir det så här, säger Krister Isaksson.

Hålls fast av bron

Orsaken till högvattnet är vinden men de misstänker även att Vattenfall i Boden släppt på ovanligt mycket vatten.

– Men det är bara spekulationer från vår sida. Vi har även märkt att på andra sidan håller bron fast isen, säger Janne Blomkvist.

I själva sprickan fanns från början en vall, därefter kom flödvattnet och knäckte isen på båda sidor. Nu består den breda sprickan av fem centimeter vatten följt av 30–35 centimeter tjock is.

– För några år sedan hade vi samma problem vid Hälsans hus, men då drog vi bara in banan och sen ut igen på isen men det går ju inte nu, säger Krister Isaksson.

Kyla ett måste

Sprickan upptäcktes i början av december, allt sedan dess har de väntat på att den ska frysa ihop. Men i stället har den gått av än mer under de senaste två dagarna.

– Nu behöver vi kallgrader ett par veckor och helst ingen snö då den isolerar bort isens tillväxt. Fast blir det snö så kan vi spola vatten på den och hoppas på att den fryser ihop. Men utan kyla händer ingenting, som det är nu kommer vi inte förbi med maskinen för att börja preparera banan, säger Krister Isaksson.

Blir det någon isbana överhuvudtaget?

– Nog blir det en isbana, garanterat, säger Krister Isaksson som själv gärna tar sig en promenad på isbanan då och då.

Leif Öhlund, maskinist på Bodens kraftstation, säger att de har släppt ganska jämnt med vatten under året.

– Det som påverkar i Luleå är havsvattnet, den lyfter och sänker isen mycket. Jag tror inte det är kraftverket, säger Leif Öhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!