Spontandans kan (fortfarande) leda till fängelse

För ett år sedan fattade riksdagen beslut om att danstillståndet ska avskaffas. Men regeringen har ännu inte agerat – och fortfarande lägger polisen resurser på att kontrollera krögare för "olaglig" spontandans.

Foto: Michaela Hasanovic

Luleå2017-08-18 15:29

– Vi har fall från sommaren där restauranger polisanmälts för olaglig dans. Det är fullkomligt befängt att polis lägger resurser på detta år 2017, säger Eva Östling, vd för branschorganisationen Visita.

Krögare som vill ha ett dansgolv måste ansöka om danstillstånd för att spela musik som uppmanar till dans. När spontandans har uppstått hos krögare som saknar tillståndet har ägaren straffats med böter och riskerat indraget serveringstillstånd.

Ärendet om danstillstånd ligger just nu för beredning hos regeringen. Lagändringen har ännu inte skett och krögare som inte har tillståndet kan alltså fortfarande få böter, fängelse och indraget serveringstillstånd för om gäster börjar spontandansa.

– Regeringen måste agera nu och få till lagändringen. Att pengar och tid läggs på att lagföra krögare för att de haft gäster som spontandansar är idioti. Det är slöseri med samhällets resurser och poliserna ska självklart nyttjas för viktigare uppgifter, säger Eva Östling.

Högsta straffet för olaglig dans är fängelse i sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om