Den som besöker världsarvet i Kyrkbyn kan i dag visas runt av riktiga guider som berättar om världsarvets historia men det finns även en teknisk lösning, audio guide, där besökaren kan gå efter en karta och samtidigt lyssna på förinspelad information i lurar.
Audio guide har hängt med ett bra tag och just nu upphandlar kommunen en applösning som ger en helt annan flexibilitet för besökaren.
– Det här är för de som vill gå runt själva. Har man den här appen så har du alltid tillgänglighet, oavsett vilken tid på dygnet eller vilken dag du är där, säger Ove Forsberg, avdelningschef för kulturarv, skärgård och turism.
Enligt Ove Forsberg dröjer det inte länge innan beslut fattas vilken app som ska köpas och förhoppningen är att appen, med ett begränsat innehåll, ska testas innan årsskiftet. En stor fördel jämfört med dagens lösning är att appen är kopplad till telefonens gps vilket innebär att användaren kan strosa runt fritt och när personen kommer till en plats som är intressant och som har en historia känner appen av detta och besökaren får information.
Det stora arbetet för kommunen består i att fylla den med innehåll.
– Till stor del gör vi det själva och sedan kommer vi ta hjälp av kommunens upphandlade kommunikationsbyrå för att göra filmer. Det kommer finnas rörligt material i appen. Det blir både en karta där man live kan se var man går och vid vissa punkter visas filmer eller att det kommer en speakerröst, säger Ove Forsberg.
Inledningsvis blir informationen på svenska och engelska men fler språk ska läggas in efter hand. Audio guide har fungerat bra men för att få en sådan handburen enhet måste den kvitteras ut i Visitors center i Kyrkbyn och hela lösningen börjar vara daterad.
– Det är på tiden att ta ytterligare ett steg i digitaliseringen. Den blir tillgänglig 24/7 och man kan också ta del av informationen även om man är på en annan plats, säger Ove Forsberg.
Den lösning som nu väntar öppnar upp en stor informationspotential för kommunen. Det finns exempelvis planer på lägga in en spökjakt i Kyrkbyn i appen, en spökjakt som riktar sig mot barn och unga men den nya tekniska lösningen ska även användas på annat håll.
– Det här är steg ett. Nu köper vi in den och lär oss tekniken och i nästa steg finns det möjlighet att göra en stadsguidningsapp för centrala Luleå. Och vi har ytterligare funderingar på om vi kan göra något för skärgården men det är än så länge på planeringsstadiet, säger Ove Forsberg.