Spikar äldres rättigheter

Personalscheman ska inte styra när gamla på äldreboende ska få gå ut. Nu lägger socialstyrelsen nya direktiv med bindande regler.

LULEÅ2014-11-20 18:00

Nästa år ska alla äldreboenden vara bemannade efter de äldres individuella behov och ha personal dygnet runt. Det här föreslår Socialstyrelsen i nya föreskrifter som nu går ut på remiss.

De liknar i stort de regler Socialstyrelsen tidigare tagit fram för personer med demens, och kommer att ersätta dem när de beslutas.

– Vi har utvidgat regelverket så att det även omfattar den tredjedel av de äldre på äldreboende som inte är demenssjuka. Rätten till individanpassad omsorg och hjälp även nattetid gäller alla som har så stora omvårdnadsbehov att de bor på äldreboende, säger Erik Höglund, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Det får inte längre vara så att svårt sjuka äldre lämnas ensamma under nätterna eller att personalens schema avgör om de får gå ut, som tillsynen visat. Arbetssätt och bemanning måste anpassas så att varje person får leva ett säkert och meningsfullt liv på sina villkor – hela livet, säger Sayran Khayati, jurist på Socialstyrelsen.

De nya kraven beräknas kosta 70 miljoner kronor i engångskostnader och sedan cirka 52 miljoner om året. Utöver det kan kravet på bemanning nattetid kosta mellan 258 miljoner och 1 miljard kronor om året beroende på hur mycket mer personal som behövs.

Remisstiden går ut 29 december. Ikraftträdandet planeras till den 31 mars 2015 om regeringen lämnar sitt medgivande.

På Luleå kommun kommenterar socialchefen Mikael Lekfalk:

– Jag tycker det här känns bra och vi får nu följa vad det blir för beslut i en ganska snabb remissrunda. Vi tittar på vad som är våra behov. Att regeringen vill satsa på bemanning är ju bra men vi vet inte riktigt hur det kommer att bli. En statlig förstärkning krävs och jag hoppas att det inte blir så styrt, att vi får bestämma själva hur pengarna ska användas eftersom förutsättningarna kan vara olika.

Att det ska leda till ökade kostnader behöver inte vara fallet säger Lekfalk, vars förvaltning just filar på ett utkast till yttrande på remissen:

– Det är inte alltid det behöver bli dyrare. Det här gäller vård och omsorgsboende och här kan man titta på hur man använder lokalerna ändamålsenligt exemplifierar, Mikael Lekfalk nämner att man har flera utvecklingsprojekt i gång som tangerar ämnesområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!