En söndag i slutet av mars samlas medlemmarna i Lulespexet i Aula Aurora på Luleå tekniska universitet för att göra en första genomgång av årets föreställning med kostymer och dekor på plats. Stämningen är uppsluppen och förväntansfull.
Det ordnas med kostymer, mikrofoner ska på och fås att fungera, någon sjunger upp, någon spelar på en gitarr och några fikar. Strax intill sceningången sitter tre av skådespelarna i pråliga 1700-talskläder.
Årets spex handlar om franska revolutionen.
– Det är roligt och spännande, inte så nervöst, säger Elin Söderberg som är med för femte året i spexet.
I år är det dock första gången hon syns på scenen.
Spexarna började redan förra året, i slutet av maj, med att skriva manus, sy kostymer och planera föreställningen. Sara Forsberg, som är en av de som varit med och sytt kostymer, berättar att de började att göra kostymerna i januari.
– Det har varit väldigt roligt och lärorikt, säger hon.
Var femte år arrangeras Spex-SM i Örebro och i år kommer Lulespexet att vara med och tävla berättar Louise Sehlstedt, projektansvarig, när vi ses några dagar tidigare.
Sammanlagt är sex städer är med och tävlar.
– Då kommer vi att köra en lite kortare version. I vanliga fall är en föreställning runt två timmar. Men i Örebro, just för att det kommer att vara så många spex på så kort tid så måste man korta det. Så då kommer vi att köra en entimmes version av det i stället, säger Louise Sehlstedt.
Spex-SM är under kristihimmelfärdshelgen den 26 till 27 maj.
– Det kommer att bli jättekul, tror jag. Normalt sett har vi turné varje år då vi åker ned till olika städer och kör där på andra scener, vilket är fruktansvärt kul och nu är det lite mer som står på spel ändå när vi tävlar x antal olika grenar. Det kommer att bli jättekul, säger Florian Burgmann som är dekoransvarig.
Lulespexarna har gott självförtroende och är säker på att de kommer vara framgångsrika under SM.
– Jag älskar ju det här och jag har sagt hela tiden att jag är självsäker vi kommer att ta guld i nästan alla kategorier. Vi har maffig dekor, vi har fruktansvärt maffiga kostymer. Manus är helt underbart. Alltså jag kan sitta här och skryta i en halv evighet, säger Sehlstedt.
Premiären är den 22 april och man har sedan föreställningar varje lördag de kommande fyra veckorna. Sedan kommer man även att göra en föreställning på Kulturens hus den 26 april.
– Det som jag tycker är kul är att vi får så hög kvalitet på våra föreställningar utan att ha de optimala förutsättningarna för det. Många andra spex i Sverige har jättestora budgetar så de kan köpa in jättemycket saker som de använder medan vi kanske måste bygga all dekor helt själv och sy alla kostymer helt själva, säger Elin Bergroth.
Louise har varit med i fyra år med spexet och hon visste redan när hon började studera på universitetet att hon ville vara med.
– Jag visste direkt att jag ville vara med i spexet. På min nolleperiod satt jag på föreställningen och visste direkt att det här vill jag vara med i. Det spelar ingen roll vilken roll i vilken grupp, för mig var det att det var så roligt och man kunde verkligen se glädjen och vänskapen, allt det och jag ville vara med om det. Och jag har aldrig ångrat mig. Spexet är som en familj, säger hon.
– Det finns en massa anledningar men framför allt att det är väldigt, väldigt roligt och att man känner att man får utvecklas inom någonting som inte bara har att göra med skolan. Visst jag kom hit för att plugga men att jag får hålla på med sådant som jag tycker är roligt även utanför skolan ger ju väldigt mycket tillbaka också. Det blir en sådan kontrast till plugget i skolan också, för där är det mycket tekniskt och mycket matte och fysik och sådant där. Och här får man hålla på med något kulturellt och något kreativt och man får vara med och skapa någonting. Så sådant är väldigt skönt att få göra för det smittar av sig på skolarbetet också att man blir mer motiverad där när man vet att man alltid kan komma hit och slappna av och umgås med mycket trevliga folk som man annars inte hade träffat, säger Elin Bergroth, som är ansvarig för orkestern.
Normalt träffas man varje söndag för att arbeta med föreställningen men det blir oftare nu när man närmar sig premiär.
– Vi jobbar varje söndag, och ibland jobbar vi lördagar också, men vår stora arbetshelg är under påsken. Då jobbar vi gärna torsdag, fredag, lördag, söndag och gärna måndag. Men i och med att påsken ligger så sent i år, den ligger bara veckan innan premiären så blir det lite mindre tid att göra klart allt, säger Louise Sehlstedt.
– Det är lite mer i år att göra, i och med att det är Spex-SM då. Det är ett maffigt spex och det är mycket i manus som måste bli snyggt, säger Samuel Skarin som är manusansvarig.
– Vi har inte gjort det lätt för oss, säger Elin Bergroth.