Spetsutbildningar ska möta utmaningar

Det var nervösa elever som på torsdagen utförde sitt antagningsprov till kulturgymnasiet i Luleå. Totalt 47 elever bjöd på dans, teater och musik.

JURY. Musikläraren Per-Arne Petersson var en av lärarna som kompade och bedömde de sökandes antagningsprov.

JURY. Musikläraren Per-Arne Petersson var en av lärarna som kompade och bedömde de sökandes antagningsprov.

Foto: Eija Dunder

Luleå2011-04-08 06:00

Till hösten erbjuder Luleå som enda stad i Sverige tre spetsutbildningar inom dans, musik och teater. Det estetiska programmet tillsammans med de nya spetsutbildningarna bildar nu kulturgymnasiet. På torsdagen besökte elever från hela landet Luleå gymnasieby för att visa sina färdigheter för en jury av lärare. Konkurrensen var hård mellan de 47 eleverna. Teater och dans erbjuder fyra platser var. I det som kallas musik-spets kämpas det om åtta platser. Musikläraren Per-Arne Petersson berättade hur antagningen gick till för de 25 ungdomarna som sjöng och spelade.

- Vi har en obligatorisk låtlista som de sökande får välja två låtar från. Sedan ska de göra ett härmningsprov där de spelar på gehör samt svara på intervjufrågor, sade han.

Tanken med eleverna som fyller dem åtta platserna är att de ska bilda en grupp som spelar och sjunger tillsammans.

-  Estetiska programmet har haft ett väldigt högt söktryck och det finns en liten klick som är ofantligt bra. De ska nu få en utbildning som möter deras krav på utmaning och där finns behovet av en spetsutbildning. Nu ska vi försöka sätta ihop en grupp som ska fungera i tre år. Det här är pilotåret så vi får se hur det utvecklas, sade Per-Arne Petersson.

En barndomsdröm
En av de sökande var 16-åriga Rebeccah Lundqvist. Hon går sista året på Bergskolan i Luleå och framförde bland annat Katy Perrys låt Teenage dream.

- Jag var jättenervös i början men jag tror att det gick bra. Det var inget moment som kändes dåligt så jag hoppas att det kommer gå vägen. Jag har drömt om att bli artist sedan jag var liten. I slutet av april kommer svaret, sade Rebeccah Lundqvist som har laddat inför provet sedan januari.

Ribban är högt satt för de elever som vill knipa en musikplats.

- Det är skiftande nivå, allt från lågt till högt. Man måste komma ihåg att de här eleverna går i nionde klass, man kan inte ställa hur höga krav som helst.

Men för att förtjäna en plats ska de vara bättre än genomsnittet på den vanliga musikinriktningen på estetiska programmet, sade Per-Arne Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!