Spel i skilda vÀrldar

Han kan leva gott pÄ sin sport. Hon betalar 10.000 kronor varje Är för att fÄ spela. Det Àr en av skillnaderna mellan elitspelare i ishockey.

KÖR HÅRT. Johan Forsberg brukar inte se idrott, men han fanns pĂ„ lĂ€ktaren nĂ€r Munksund mötte Linköping i Coop Arena tidigare under sĂ€songen. Anledningen var att Munksund Ă€r hans moderklubb. "Det Ă€r klart att jag kĂ€nner lite extra för Munksund. Jag har kvar min första tröja hemma i pojkrummet".

KÖR HÅRT. Johan Forsberg brukar inte se idrott, men han fanns pĂ„ lĂ€ktaren nĂ€r Munksund mötte Linköping i Coop Arena tidigare under sĂ€songen. Anledningen var att Munksund Ă€r hans moderklubb. "Det Ă€r klart att jag kĂ€nner lite extra för Munksund. Jag har kvar min första tröja hemma i pojkrummet".

Foto: Linda Wikström

LuleÄ2014-03-08 07:00

Det Àr en vanlig dag före match i Coop Arena. LuleÄ Hockeys A-lag har under förmiddagen samlats för ett frivilligt ispass. Runt spelarna kretsar Ätta heltidsanstÀllda; fyra trÀnare, tvÄ materialförvaltare, en fystrÀnare och en massör.

I hallen finns sex journalister, bland annat ett TV-team frÄn SVT. TrÀningen följs av ett 30-tal ÄskÄdare, dÀr de flesta hoppas att fÄ en autograf.

Det Àr sÄ lÄngt frÄn Sophie Johanssons vardag i MSSK PiteÄ att det Àr nÀstan svÄrt att förstÄ att det handlar om samma sport.

"Det Àr en stor skillnad"

Hockeyproffset Johan Forsberg, 28, stÄr inför ett par avgörande veckor. I det stundande SM-slutspelet kan varje match generera miljonintÀkter för LuleÄ Hockey AB.

LuleÄs forward har fÄtt alla förutsÀttningar till framgÄng. Förutom lön med inbyggt pensionssparande, fri utrustning och obegrÀnsad tid till trÀning har klubben knutit till sig ett medicinskt team bestÄende av ett 15-tal specialister med exempelvis en tandlÀkare i fall en spelare skulle fÄ problem med tÀnderna.

NÀr Johan Forsberg fÄr veta att Sophie Johansson sjÀlv betalar sina skridskor, ishockeyklubbor och hela sin utrustning, utbrister han:

– Det Ă€r en enorm skillnad mellan mĂ€n och kvinnor, oavsett vad det handlar om i samhĂ€llet. Idrotten Ă€r inget undantag.

Tufft att hitta sponsorer

Munksunds A-lag omsÀtter totalt en miljon kronor per Är, vilket inte ens motsvarar medelÄrslönen för en (!) spelare i LuleÄ Hockeys A-trupp.

Runt Munksunds damlag finns flera entusiastiska ledare, men ingen av dem fÄr betalt.

– Vi mĂ„ste lita till ideella insatser, förklarar klubbchef Stefan BĂ€ckström. Vi har inga resurser att betala löner. 70 procent av vĂ„r budget gĂ„r till lagets resekostnader.

Stefan BÀckström drog igÄng damishockeyn i Munksund i mitten av 1990-talet. I dag fungerar han som oavlönad klubbchef.

För fyra Är sedan tog PiteÄlaget steget upp i landets högsta serie, riksserien. I dag bestÄr klubben av en damsektion som bÀr sina egna kostnader.

– Vi har tre stora sponsorer; PiteĂ„ Havsbad, Sparbanken Norr och PiteĂ„ kommun. Vi skulle behöva fler för att fĂ„ till en stabil ekonomi. Om vi kunde fördubbla vĂ„r omsĂ€ttning skulle vi kanske kunna erbjuda vĂ„ra spelare en vettig tillvaro.

Klubben har i dag ett samarbete med LuleÄ Hockey, vars damlag spelar i division 1.

– Det finns en uttalad ambition att klubben ska kunna erbjuda tjejer att spela ishockey, sĂ€ger klubbdirektör Thor Stöckel. I dag har vi ett damlag, ett utvecklingslag och ett ungdomslag förutom de minsta tjejerna som deltar i Tre Kronors hockeyskola. Vi satsar pĂ„ att skapa förutsĂ€ttningar till att rekrytera fler unga flickor i tidig Ă„lder. Det skulle ge oss en bredare bas inför framtiden.

Drömmen om lika lön

Sophie Johansson, 23, tycker sig se att intresset för damishockey vÀxer i Sverige, framför allt efter de senaste Ärens framgÄngar pÄ landslagsnivÄ.

Hon trÀnade konstÄkning, nÀr hon som tioÄring upptÀckte att tvillingbrorsans hockeytrÀningar var roligare. I dag Àr tjejen frÄn Vallentuna inne pÄ sin 13:e sÀsong. Hon flyttade till Norrbotten för tre Är sedan för att studera internationell ekonomi pÄ LuleÄ tekniska universitet.

Nu drömmer hon om att vinna SM-guld med MSSK PiteÄ, som Àr bara tvÄ vinster frÄn att nÄ finalen.

Varje vecka trÀnar hon fyra pass pÄ is, spelar i snitt tvÄ matcher och hinner med tre trÀningspass pÄ gym.

– Det Ă€r klart att det finns orĂ€ttvisor mellan herrishockey och damishockey, men samtidigt kĂ€nner vi till förutsĂ€ttningarna. Det Ă€r inte för pengar som jag hĂ„ller pĂ„ med den hĂ€r sporten, sĂ€ger Sophie Johansson.

Vad Àr dÄ skÀlet?

– Jag Ă€lskar ishockey. Det Ă€r förbaskat kul. Det Ă€r klart att det hade varit en dröm att kunna ha hockey som sitt jobb, men samtidigt har jag skaffat mig nĂ„got att falla tillbaka pĂ„ den dagen jag slutar och det kĂ€nns bra.

I Coop Arena Àr trÀningen över. TV-kamerorna har slÀckts. Det Àr dags för Sophie Johansson att ÄtergÄ till ishockeyns bakgÄrd, dÀr kÀrleken till sporten Àr minst lika stark.

Fakta

LuleÄ Hockey
OmsÀttning per Är: 140 miljoner kronor.
Kostnader A-lag per Ă„r: 55-60 miljoner kronor.
Lönekostnad A-trupp per Är: 35-40 miljoner kronor.
Antal anstÀllda runt A-laget: 8.
AnstÀllda totalt i klubben: 67.
SponsorintÀkter pÄ Är: 90 miljoner.

MSSK PiteÄ
OmsÀttning per Är: 1 miljon kronor.
Kostnader A-lag per Ă„r: 970.000 kronor.
Lönekostnad A-trupp per Är: 60.000..
Antal anstÀllda runt A-laget: 0.
AnstÀllda totalt i klubben: 2.
SponsorintÀkter pÄ Är: 750.000.

# 1922 korades de första svenska mÀstarna i ishockey. Elitserien i ishockey bildades 1975/76 och bytte i fjol namn till SHL (Svenska Hockeyligan). I dag bestÄr serien av tolv lag som spelar 55 omgÄngar i grundserien och dÀrefter ett slutspel.

# Förra sÀsongen hade SHL en omsÀttning pÄ 379 miljoner kronor. De största intÀkterna kommer frÄn TV-rÀttigheter samt gemensamma sponsorsavtal.

# Publiksnitt 2012/13: 5.707 ÄskÄdare per match.

# De första svenska mÀstarna i ishockey pÄ damsidan korades 1987/88. SÀsongen 2007/08 bildades riksserien, som i dag innehÄller Ätta lag som spelar 28 matcher i grundserien innan slutspel.

# Riksserien ingÄr i svenska hockeyförbundet. Det finns varken gemensamma sponsorer eller TV-avtal. Under vÄren 2014 planerar lagen att bilda en egen organisation efter samma modell som SHL. Nytt namn för ligan Àr inte beslutat Àn.

# Publiksnitt 2012/13: 133 ÄskÄdare per match.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om