De tre isbrytarna Ymer, Frej och Atle är alla producerade under mitten av 1970-talet. Trots att de fortfarande är i bruk och bryter is är reservdelar nu svåra att få tag på och det är hög tid att byta ut dem. Detta var en av punkterna som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) var noga med att poängtera under sitt besök i Luleå på måndagen.
– I den nationella planen för infrastruktur kommer sammanlagt 3,4 miljarder kronor läggas på att köpa in två nya isbrytare med en tredje på ingång. Omkring 2027–2028 räknar vi med att de kommer vara på plats, säger Tomas Eneroth.
Entusiasmen för nya isbrytare är stor, besättningen på Ymer är enade i att nya fartyg behövs. Sedan drygt 10 år tillbaka har det varit svårigheter att hitta reservdelar.
– När jag tillträdde som minister så sa jag att det måste bli ett byte av isbrytare. Sverige är helt beroende av den kapaciteten som ett exportberoende industriland.
Att byta ut isbrytarna är nödvändigt för att kunna möta de leveranskrav som finns på Sverige allt eftersom industrin växer, menar Tomas Eneroth.
– Vi måste förnya isbrytarna och ha rätt kravspecifikationer för att klara de förhållanden som presenteras i norr, förklarar han.
Men inte alla är positiva till infrastrukturministerns besök. Moderaternas talesperson för infrastrukturfrågor, Maria Stockhaus, menar att det hela är ett spel för gallerierna.
– Det är inte Tomas Eneroths egna förslag med att satsa på isbrytarna, det fanns inga konkreta förslag utan det är något som berodde på den borgerliga budgeten, säger hon.
Maria Stockhaus är också orolig över att pengarna man nu lovar på de nya isbrytarna kommer ätas upp av annat.
– Höghastighetsbanan äter pengar. Den nationella planen är en önskelista sammansatt av glädjekalkyler som blir dyrare och dyrare för varje gång.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth menar i sin tur att uttalandet inte stämmer.
– Det var det dummaste jag har hört. Att vi behöver investera i nya isbrytare sade vi för flera år sedan och det är vi som har finansierat och levererat detta. Det klarade inte Moderaterna av. Det vi också gör samtidigt är att investera i Norrbotniabanan, något Moderaterna är motståndare till, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.