Specialgjorda kostymer i höstens Ibsenkalas

Siden, sammet, frasande kjolar och puffärmar som kräver sin plats. När Norrbottensteaterns Ibsenkalas drar igång är de specialgjorda kostymerna en viktig del av helheten. "Jag vill ge publiken en praktfull visuell upplevelse, säger kostymdesignern Liv Pettersson.

"Det är fantastiskt att få jobba med de här tunga, klassiska pjäserna, säger kostymdesignern Liv Pettersson.

"Det är fantastiskt att få jobba med de här tunga, klassiska pjäserna, säger kostymdesignern Liv Pettersson.

Foto: Linda Kask

Luleå2020-09-25 20:00

När Norrbottensteatern nu i oktober ger de två klassiska pjäserna Hedda Gabler och Ett Dockhem av Henrik Ibsen för första gången på 45 år är det med helt nytillverkade kostymer. Det sena 1800-talet visade sig vara en tidsepok som inte var särskilt välrepresenterad i teaterns egna kostymförråd. De överdimensionerade puffärmarna i Hedda Gabler och klänningarna med turnyr i Ett dockhem är en typisk spegling av dåtidens kvinnliga mode. 

– Vi har fått tillverka allt från början, berättar kostymdesignern Liv Pettersson.

Karaktärerna i de båda pjäserna har i flera fall tydliga likheter med varandra, men Liv Pettersson har varit noga med att kostymerna ska särskilja sig. Doktor Rank i Ett dockhem har en hel del likheter med domare Brack i Hedda Gabler, men medan den förstnämnde bär mer nedtonade kläder lyser domare Brack likt en dandy i sin sammetskavaj där slagen kantas av samma tyg som i västen. Karaktären Nora i Ett dockhem bär bland annat en klänning i babyblått och pastellrosa med turnyr och mängder av volanger med lagda veck. 

– Nora ville jag göra nästan klichéartad, hon är oskuldsfull i pjäsens början men genomgår sedan en inre resa under föreställningens gång, säger Liv Pettersson. 

Nära tio meter siden har gått åt för att tillverka klänningen.

Noras väninna, Fru Linde, blir Noras raka motsats i en praktisk ylledräkt av enkelt snitt, gjord för den arbetande kvinnan. 

– Jag har velat göra en tidstypisk gestaltning, men med en del samtida referenser. Fru Lindes kavajjacka är inspirerad av något jag såg hos designern Alexander McQueen, säger Liv Pettersson. 

Hennes arbete inleddes i oktober och vid påsk påbörjades arbetet på plats i Norrbottensteaterns ateljé. När vi kommer på besök färdigställer Therese Nilsson, Lilly Häggbom och Susanne Öhman det sista inför premiären den 10 oktober. 

– Vi har jobbat med lite mer framförhållning än vanligt. Det är väldigt roligt att arbeta med det här, säger Therese Nilsson. 

Liv Pettersson hoppas att kostymerna ska förstärka publikens intryck av föreställningarna, att teaterbesökarna ska känna att de får något alldeles extra.

– Jag vill ge publiken en storslagen upplevelse à la Downtown Abbey. Det blir också kristallkronor, schäslonger, draperier och tofsar på scenen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!