Sparkraven leder till sämre beredskap hos brandkåren

Sparkraven tvingar räddningstjänsten att skära ned. Deltidsbrandkåren i Råneå bantas och dagtidsstyrkan i Luleå kommer successivt att avvecklas.

Räddningstjänstens ram kommer att minska med 4,1 miljoner kronor under perioden 2021-2023. Det leder till att bemanningen måste minska, enligt budgetförslaget till kommunstyrelsen.

Räddningstjänstens ram kommer att minska med 4,1 miljoner kronor under perioden 2021-2023. Det leder till att bemanningen måste minska, enligt budgetförslaget till kommunstyrelsen.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2020-09-14 19:15

Det här är åtgärder som räddningstjänsten i Luleå blir tvungen att vidta för att hålla budgeten kommande år, då ramen minskar med 4,1 miljoner kronor 2021-2023. Det framgår av räddningstjänstens underlag till strategisk plan och budget 2021 – 2023, som behandlades av kommunstyrelsen på måndag. Beslut om budgeten tas av kommunfullmäktige i oktober.

– Det är det största sveket mot Råneåbygden. De ska göra en neddragning med halva styrkan, säger Per Göransson, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Per Göransson tillägger att han var den ende ledamoten som krävde att nedskärningen på Råneå deltidsbrandkår skulle strykas när ärendet behandlades. 

För 2021 får räddningstjänsten 65 541 000 kronor, året därpå har kommunbidraget minskat till 63 778 000 kronor och 2023 ligger kommunbidraget på 63 972 000 kronor. Nästan 80 procent är personalkostnader, för att räddningstjänsten ska klara av att hålla sig inom den tilldelade ramen blir flera åtgärder nödvändiga att genomföra:

Deltidsbrandkåren i Råneå kommer att minska, från ett befäl och fyra brandmän till ett befäl och två brandmän. Det innebär att styrkan inte kan rökdyka förrän man fått förstärkning, antingen från räddningstjänsten i Luleå eller från deltidskåren i Töre. 

Bemanningen på brandstationen i Luleå kommer också att bantas ned med sex-sju tjänster, det ska ske successivt. Dygnet runt ska det finnas ett befäl och sju brandmän, men dagtidsstyrkan kommer att läggas ned. Det innebär sämre beredskap när flera bränder och olyckor inträffar samtidigt. 

Räddningstjänstens administration ska ses över, två personer kan bli en, vilket innebär att organisationen blir sårbar vid frånvaro. 

Driften av nya räddningsstationen på Risslan beräknas bli cirka 1,5 miljoner kronor dyrare än det utökade kommunbidraget. Driftskostnaden är preliminär.

2021 väntas en ny lag träda i kraft som innebär högre krav på den kommunala räddningstjänsten. Krav kommer att ställas på att räddningstjänsten klarar av att leda stora, komplexa och långvariga räddningsinsatser. Räddningstjänsten har räknat med att det krävs tre nya ledningsfunktioner, till en kostnad av 2,25 miljoner kronor. 

Räddningschefen har fått i uppdrag att utreda möjligheterna att inrätta en deltidsbrandkår i Sörbyarna. Det kommer att krävas mer pengar om det ska gå att genomföra, inom befintlig ram ryms det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!