Sparkad rektor fick upprättelse i domstol

Norrlands Entreprenörsgymnasium förlorade tvisten mot förre rektorn Anders Karlsson. Skolan gjorde fel när man sade upp honom för hans bilder på Facebook.

RIKSKÄNDIS. Anders Karlsson blev intervjuad av media från när och fjärran sedan Luleå tingsrätt slagit fast att uppsägningen av honom inte var sakligt grundad. Hans arbetsgivare gillade inte bilder och grupper som han var med i på Facebook.

RIKSKÄNDIS. Anders Karlsson blev intervjuad av media från när och fjärran sedan Luleå tingsrätt slagit fast att uppsägningen av honom inte var sakligt grundad. Hans arbetsgivare gillade inte bilder och grupper som han var med i på Facebook.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-06-24 06:00

På torsdagen kom domen i det uppmärksammade tvistemålet mellan Anders Karlsson och Norrlands Entreprenörsgymnasium i Luleå AB, där han tidigare varit anställd som rektor. Luleå tingsrätt anser att uppsägningen av Anders Karlsson inte var sakligt grundad.

- Nog känns det bra, men den var också förväntad, säger Anders Karlsson om domen.

Anders Karlsson blev uppsagd därför att han hade sex bilder på sig själv på sin Facebooksida, som arbetsgivaren inte tyckte var lämpliga eftersom de, enligt arbetsgivarens uppfattning, hade ett sexuellt innehåll.

Inga sexbilder
Tingsrätten anser att bilderna knappast kan sägas ha en sexuell prägel och de är inte heller olämpliga på annat sätt. Därtill är de tagna ur sitt sammanhang, Anders Karlsson hade ett hundratal bilder på sin Facebooksida och de få åberopade bilderna ger inte en rättvisande bild av honom, skriver tingsrätten i domen.

Arbetsgivaren tyckte inte heller om namnen på några av de grupper på Facebook som han var medlem i, eftersom de hade ordet "sex" i rubriken. Det förekom ingen verksamhet med sexuellt innehåll i grupperna.

Olämplig som rektor
Arbetsgivaren anser att hans medlemskap och bilderna var olämpliga i hans roll som rektor, eftersom hans Facebooksida var öppen för alla och det fanns en hänvisning till skolan. Entreprenörsgymnasiet motiverade uppsägningen med att Anders Karlsson brutit sin lojalitetsplikt mot arbetsgivaren.

Anders Karlsson konstaterar att tingsrätten skriver att bolagets agerande bygger på publiciteten i media. Han är mycket kritisk mot media.

- Det var en förvrängd bild som gavs. Det fanns inget stöd för det som stod i bland annat Kuriren, anser Anders Karlsson.

Hur känns det att bli
pilotfall?

- Som det känns nu gör det ingenting, men när man blir uthängd i tidningarna känns det för djävligt. Jag hoppas att det här leder till något bra.

Hur då?

- Att det stärker skyddet för enskilda personer. Man måste få uttrycka sin personlighet, säger Anders Karlsson.

Människor har rätt att uttrycka sin religiösa och politiska uppfattning och sin sexuella läggning, säger han.

- Får man inte skämta om sex då kringskär man yttrandefriheten på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!