Lisa Stålnacke betalar som sagt det mesta som rör hennes studentexamen själv, för att ha råd har hon sparat pengar under årets lopp.
- Jag har till exempel inte gått ut lika mycket och cyklat i stället för att ta bilen. Det har blivit lite smågrejer som i slutet sparat in ganska mycket. Jag är enda barnet och har även fått bidrag från släkt och familj, sedan har jag sommarjobbat.
Största utgiften är student-resan. Hon åker inte på den officiella utan till Magaluf tillsammans med några tjejkompisar.
Själva resan kostar 5.500 kronor plus cirka 2.000 kronor i fickpengar.
- Även där har vi försökt att få ned priset, säger Lisa Stålnacke.
Nära och kära hjälper
Studentbalen kostar förstås också pengar, för supébiljetten betalar ungdomarna i
Luleå 790 kronor styck. Lägg därtill klänning/frack, skor, hår, smink, naglar, bil med chaufför till minglet i Statsparken, med mera.
- Inför själva balen går många till frisörsalongen men där har jag sparat in genom att be duktiga nära och kära att hjälpa mig.
Balklänningen i sin tur kostade 2.300 kronor men flera av hennes kompisar
betalar nästan det dubbla.
Det är även tradition att bjuda släkt och vänner på studentmottagning,
Lisa Stålnacke räknar med att den kostar ett par tusenlappar.
- Men den står mamma för.
Studentmössans variationer
Sist men inte minst kostar studentmössan med dess oändliga variationer. Lisa Stålnacke valde en för 700 kronor.
- Det går att göra alla möjliga tillval så som doft och mobilfickor, priset kan säkert gå upp till 2.000 kronor. Jag valde en billigare med färre tillval då jag visste att jag skulle få betala mycket själv, den kommer ju ändå bara
ligga på en hylla sen.
Tror du att det är värt pengarna?
- Jag har varit väldigt fundersam kring själva balen då den kostar så mycket pengar. Men man tar ju bara studenten en gång i livet och att klä upp sig så där en kväll är tradition och verkar ganska härligt.