I boken ”Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete” berättar hon om sitt ekonomiska experiment på ett tankeväckande sätt.
Allt börjar då gymnasieläraren Åsa Axelsson drabbas av en utmattningsdepression. Det som börjar som en ekonomisk nödvändighet blir snart en rolig utmaning. ”Snåls lag beskriver förhållandet mellan mammans spännande livsstilsförändringar, mammans resistens mot grupptrycket och de inströmmande pengarna” säger Åsa Axelsson till sin son som pratar om Ohms lag och förhållandet mellan spänning, resistans och ström.
När hon upptäcker att hon sparar 6 578 kronor bara på att begränsa barnens mjölkdrickande blir det början på ett nytt liv. Jaga extrapriser på mataffärer med cykel och tygpåse, klippa sig själv, begränsa barnens duschtider, släcka lampor, semestra hos morfar i stället för att åka utomlands, odla egna grönsaker, sylta och safta, laga kläder och skor.
Samtidigt som hon sparar pengar finner hon ett liv i balans och för första gången på väldigt länge mår hon bra. Men hennes förändringar sticker i ögonen hos omgivningen. Blir hon inte isolerad hemma hela dagarna?
Åsa Axelssons bok ställer frågor om vad som förväntas av oss i dagens samhälle. Hon ger utifrån sitt medelklassperspektiv tips på hur det går att leva ett liv som är mer hållbart både för miljön och människor. Boken är välskriven, rolig och lättläst och ställer givna sanningar på ända.
Det jag bär med mig är att vi bara har ett liv och att vi måste våga gå vår egen väg. Oavsett vad omgivningen tycker.