Spår av olja nära stugidyll: "Sannolikt från muddringen"

Ett misstänkt oljeutsläpp har upptäckts i Sandöfjärden i Luleå skärgård. Kustbevakningen tror att oljespåren i vattnet har samband med muddringen av farleden.

Det misstänkta oljeutsläppet är på Sandösidan i höjd med Strömören.

Det misstänkta oljeutsläppet är på Sandösidan i höjd med Strömören.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-07-19 10:11

Larmet kom på fredag morgon. Enligt inre befäl vid räddningstjänsten är det en privatperson som upptäckt en oljefilm i vattnet och slagit larm.

Det är oklart hur stort utsläpp det handlar om. Observationen försvårades av att ett hällregn drog in över området vid 10-tiden på fredag förmiddag.

undefined
En privatperson har sett en oljefilm i vattnet i Sandöfjärden. Det här är dock inte det aktuella utsläppet utan en genrebild.

Utsläppet har upptäckts i närheten av Sandön, där många fritidshus finns och badidyllen Klubbviken är belägen. Själva observationen gjordes vid Sandösidan i höjd med Strömören.

Under förmiddagen undersökte Kustbevakningen området. Enligt befäl vid ledningscentralen har man kollat av det aktuella området och även strandkanten på Sandön utan att upptäcka något utsläpp av mineralolja.

Kustbevakningen teori är att färgsättningen i vattnet inte beror på ett utsläpp utan kommer från maskiner i den muddring som pågår i farleden inom projektet Malmporten, och att vindriktningen gjort att detta spridits vidare.

undefined
Mudderverk som opererar i projekt Malmporten. Magnor till höger och Optimus till vänster.

Muddringen pågår nu i Sandgrönnleden. Sjöfartsverkets information ser ut så här:

"Under slutet av juni och början av juli har förberedelser pågått inför att arbetet ska dra i gång. Under början av juli startade muddringen i hamnområdet med hjälp av mudderverken Optimus och Kahamari 2. Några dagar senare påbörjades muddringen i Sandgrönnleden av Magnor, ett av världens största mudderverk. Inom kort kommer även Simson, som är nästan lika stor som Magnor, att ansluta till Sandgrönnleden. Muddringsarbetet planeras att pågå fram till isläggningen i oktober/november".

Karta: Misstänkt utsläpp vid Sandön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!