Spänning och lite kärlek ...

Nu i juli njuter de flesta av semester, sol och bad. Men på Stadsbiblioteket i Luleå är det full tankemöda, med svarta orosmoln och farliga underströmmar. Vem begick mordet?
- Jo, under sommaren är det deckare för hela slanten, säger bibliotekarien Birgit Lindmark. Deckare och en och annan kärlekshistoria.

LULEÅ2006-07-26 06:00
Linnéa Soläng vandrar koncentrerad längs Stadsbibliotekets korridorer. Hon drar försiktigt fingrarna längs pärmarna. Hennes favoritbok är Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson, en skakande kärlekshistoria mellan en ung tjej och en SS-officer under andra världskriget.
- Jag älskar att läsa kärleksromaner, säger Linnéa, 16 år, som är ute efter romantisk litteratur för en hel sommar ute på sommarstället i Luleå skärgård. Vanligtvis bor hon i Stockholm.
- Jag läser ganska mycket, speciellt under sommaren då jag har mer tid. Men mina vänner läser ingenting, för dem är det TV som gäller, berättar Linnéa Soläng.

CD-böckerna poulära
TV. Internet. Dataspel. Boken har mäktiga fiender.
- Vi slåss mot stora väderkvarnar. Antalet lån har gått stadigt neråt men det gäller inte bara oss. I hela Sverige är tendensen densamma, säger Birgit Lindmark. Nu är det otroligt populärt med CD-böcker, jag har aldrig varit med om att nytt medium haft så enorm efterfrågan. Vi har flera hundra talböcker men de ryker med en gång.
Varför tror du att de är så populära?
- Människor är så stressade nuförtiden och upplever att de inte har tid att sätta sig ner och läsa en vanlig bok. Med CD-böckerna kan de göra andra saker samtidigt som de lyssnar på berättelsen, säger Birgit Lindmark.
Under sommarmånaderna lånar biblioteket ut cirka 3000 böcker i veckan. Resten av året brukar det bli uppåt 5.000 utlåningar i veckan.
I sommar har två deckarförfattarinnor toppat listan på mest utlånade böcker, Liza Marklund och Camilla Läckberg.
- Under sommaren är det deckare som gäller för både män och kvinnor i de flesta åldrarna, säger Birgit Lindmark.

Läser en bok i veckan
Bibliotekets äldsta stammis är Anny Andersson med sina 90 år. Hon tror att dagens ungdomar har så mycket annat för sig, så att de hinner inte med att läsa. Själv läser hon minst en bok i veckan. Gärna deckare.
- Jag läser alla böcker av Mankell, han är så spännande, säger Anny Andersson.
- Det viktigaste för det här yrket är att man själv måste älska att läsa. Det är bara genom att själv bli berörd av böckerna som man kan beröra andra, säger bibliotekarien Liz ten Hoeve. Hon är en eldsjäl och har jobbat med barn- och ungdomslitteratur i över 20 år. När bokbussen är i gång under skolåret reser hon runt i länet och hälsar på skolbarnen.
- Det finns saker som bara en bok kan ge dig, säger Liz ten Hoeve. När du läser en bok använder du din egen fantasi. Du föreställer dig människorna och miljöerna så som du själv önskar. Det är unikt för boken och därför kommer den alltid att överleva.
Läs mer:<BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1245219&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">"Ska låna ut dubbelt så många böcker"</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1245239&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Svenska barn har det bra</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!