Spännande uppdrag för biltvättarna

Till vardags tvättar och putsar de bilar. Nu har de tagit sig an ett Cessnaplan. – Det är roligt och annorlunda jämfört med biltvätt, säger David Gren.

David Gren har jobbat på jobbcentret Flugfiske i sex år. "Det är kul med bilar men efter sex år är jag van, det här är annorlunda."

David Gren har jobbat på jobbcentret Flugfiske i sex år. "Det är kul med bilar men efter sex år är jag van, det här är annorlunda."

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-04-25 16:12

När Kuriren kommer på besök är putsningen i full gång i hangaren och lukten av putsmedel sticker i näsan. Tidigare under dagen har ett annat gäng skött tvättningen av Cessnaplanet. Snart är det bara torkningen kvar, innan planet är så rent som det kan bli. Det var Sune Lestander som fick idén att ge uppdraget till jobbcentret Flygfiske när de hade putsat hans bil. När ett helt gäng är i farten tar det bara en dag, Sunes eget plan tog nästan två veckor att tvätta och putsa.

– Det är klart att vi tackar ja till det här när vi har möjlighet, i tid tar det som att putsa tre bilar, men det är mycket praktiskt att tänka på när vi befinner oss i en hangar, säger arbetsledaren Hans Palmgren.

Mikael Rutberg ligger på en rullbrits och putsar undersidan av planet, handledaren Pia Engström står på en trappstege och tar hand om planets ovansida.

– Det roligaste med jobbet är arbetskompisarna, Pia är den bästa att jobba med, säger Mikael Rutberg.

David Gren har jobbat på Flygfiske i sex år.

– Jag började när jag var 18 och så blev jag kvar, det är väldigt kul att få jobba med bilar tycker jag.

Gänget tar en fikapaus i ena hörnet av hangaren innan det är dags att sätta igång med torkningen. Det är extra viktigt att vara noggrann när ett flyplan putsas, om putsningsmaskinen är för länge på ett ställe blir det bucklor som kan påverka planets flygförmåga. Sune Lestander är nöjd med arbetet.

– Det ser jättefint ut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om