Spännande experiment för skolelever på Teknikens hus

Eleverna väntar spänt på iklädda vita rockar och skyddsglasögon. "Kommer vi spränga något i dag", frågar en elev högt.

Klara Aludden och Amanda Nilsson blandar ihop ämnena som får kemin att bubbla och reagera så att kristallträdet kan bildas.

Klara Aludden och Amanda Nilsson blandar ihop ämnena som får kemin att bubbla och reagera så att kristallträdet kan bildas.

Foto: Peter Olofsson

Luleå2020-10-16 16:33

Pedagogen Linda Ökvist svarar då lurigt.

– Vi kommer göra saker som kan användas som sprängämnen.

Klasse 5B tjuter högt av glädje.

– Men vi kommer inte spränga något med ämnena, fortsätter hon.

Eleverna suckar. På fredagen besökte 20 barn från Tunaskolan Teknikens hus för att delta på Kemins dag. Klassen var därför några av de första i Sverige som fick pröva de nya experimenten som årligen presenteras under dagen.

På menyn väntar två kemiexperiment på temat växtnäring där ett av experimenten handlar om hus fosfor återvinns och den andra hur kväve kan ge näring.

– Vi behöver föda i världen och då är det viktigt att växterna mår bra, säger pedagogen Linda Ökvist.

 Eleverna får separera fosfor från slamaska och ta bort magnetit med hjälp av en supermagnet.

– Det roligaste var nog när vi gjorde den mjölklika vätskan. Jag ger det här nio av tio i betyg, säger eleven Christoffer Sehlberg med ett leende.

Under det andra experimentet får de framställa kväve genom att blanda olika ämnen som slutligen reagerar och skapar ett kristallträd.

– Trädet var spännande. Jag har aldrig gjort det förut och det var coolt när vi mixade alltihop och såg hur trädet växte fram. Jag gillar NO och skulle nog kunna tänka mig att bli kemist, säger eleven Doha Abdelqader.

Pedagogen Linda Ökvist menar att kemiexperimenten är viktiga.

– Vi måste väcka intresse. Fler måste blir ingenjörer. Alla mellanstadie klassar i Norrbotten får komma hit om de kan ta sig och det borde de göra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!