Det är dagarna efter skolavslutningen i Luleå. Åtta fältarbetare från Luleå kommun vandrade ute på Luleås gator och kring Gültzauudden under den aktuella kvällen.
Ulrika Nygård summerar.
– Det har varit förhållandevis lugnt, tycker vi. Av det vi har sett. Det är vissa som varit för berusade, men inte många. Om det är någon som inte kan ta hand om sig själv försöker vi höra av oss till föräldrarna.
Undersökningar visar att alkoholkonsumtionen bland unga minskat under flera år i rad, enligt Folkhälsomyndigheten. I en nationell skolundersökning som årligen görs av Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning får elever svara på frågor kring alkohol. Den visar att andelen alkoholkonsumenter i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 sjunkit stadigt, men också att den nedåtgående trenden stannat av.
Luleåborna Ida Hegårdh och Malin Parvin, båda 23 år, tycker sig se att det går snabbare för unga att börja med alkohol, smink och hudvård nu än när de själva var yngre.
– Det kan ha med Internet att göra, säger Malin Parvin.
Om unga dricker mindre alkohol än till exempel tidigare generationer, är svårare att svara på.
– Jag har inte reflekterat så mycket över det, säger Ida.
– Det avtar med åldern. När man tänker efter så är det inte lika mycket prat om att gå ut längre, man kan göra annat, säger Malin.
Ulrika Nygård ser samma trend i lokala undersökningar som görs av länsstyrelsen i Norrbotten vartannat år. Siffrorna från 2022 visar, för Luleås del, att de som inte provat alkohol i gymnasiets årskurs 2 stigit från 13 procent till 42 procent under de senaste 15 åren.
– Så, många färre har provat alkohol. Alkoholkonsumtionen har gått ner kraftigt.
35 procent av elever i årskurs nio i Luleå har testat alkohol, en siffra som varit ungefär densamma de senaste tio åren.
– Det är positivt att unga är mer rädda om sig. Sedan menar en del att man kanske inte vågar säga hur det är, i sådana här undersökningar. Men undersökningarna har gjorts under lång tid så vi kan jämföra med siffror bakåt i tiden.
Samma undersökning visar att 92 procent av pojkar och 97 procent av flickor i årskurs nio i Luleå aldrig provat narkotika.
– Siffror är en sak men sedan är det viktigt vad vi ser. Det är mycket narkotikabeslag i Norrbotten och vi behöver vara vaksamma.
Varför tror du det är så, att siffrorna går ner?
– Det är svårt att veta. Det kan vara många olika faktorer, en teori som finns är att unga sitter mer hemma och umgås digitalt. En annan förklaring man brukar prata om är att ungdomar vill vara mer hälsosamma.
Enligt Ungdomsbarometerns rapport som släpptes i februari 2024 har personer mellan 15-24 år ett starkt intresse för träning, kost och hälsa. Exempelvis är begreppet "träningsmänniska" det vanligaste när de ska beskriva sig själva.
Det här kan vara en faktor till att unga tycks välja att dricka mindre alkohol, menar Nygård.
– Man vill inte göra sig själv till åtlöje genom att bli för full. Folk kan filma om man gör bort sig. Man är ganska försiktig med att visa sig från en dålig sida för det finns risker med det. Att få ett dåligt rykte. Det har med sociala medier att göra, kan bli en snabb spridning.
Hon konstaterar också att alkoholnormen ser annorlunda ut i dag jämfört med tidigare generationer.
– När vi vistas ute i miljöerna så är det de vuxna som ofta är fulla. Det påverkar barnen.