- Det är i månaderna november till februari som det är mest vandringar av vilt. Om bara pendeltrafikanterna sänkte hastigheten under den tiden, till exempel på sträckor med viltövergångar, så skulle vi få ned olyckssiffrorna med 25-30 procent, det är min fasta övertygelse, säger Lars Lundman, som exempelvis pekar ut sträckan Jokkmokk-Boden.
Läs av naturen
Han säger också att forskning visar vilka det är som är överrepresenterade i viltolycksstatistiken.
- Det är inte friluftsmänniskorna, slår han fast. Han uppmanar oss bilister och kanske de av oss som sagt inte läser av naturen som "skogsmullar" gör, att höja uppmärksamheten när vi är ute med bilen.
- Tyda spåren i snön. Om du ser djurspår vid vägen och ännu fler, då ska du sakta ned på den sträckan. Djuren har särskilda övergångar, säger Lars Lundman.
Samsas i trafiken
Lundman säger att vi i Norrbotten är duktiga på att samsas med viltet i trafiken, bäst i landet.
- Det är förunderligt, vi drabbas av lite plåtskador men knappt några personskador.
Han har inte heller känslan av att viltolyckorna tenderar att öka.
- Nej, spontant känns det som att det minskar men vi har haft två extrema vintrar nu som gjort att vi fått en koncentration av vandringar på väldigt kort tid. Djur kan ju känna på sig när vädret slår om och vandra till trakter med bättre bete, säger Lundman. Gångna december hade vi en sådan mycket koncentrerad vandring under bara fem dagar, säger viltsamordnaren.