SOS-alarm firar 50-årsjubileum

SOS Alarm firar både tioårsjubileum och 50-årsjubileum i år. För 50 år sedan infördes ett gemensamt larmnummer för hela Sverige. Det blev 90 000. Nummerändringen till 112 kom för tio år sedan.

LULEÅ2006-12-16 06:00
Tekniken förbättras hela tiden. I januari kommer det bli lättare för operatören att få besked om var du befinner dig även om du larmar via en mobiltelefon.
Genom positionering av mobil­samtal kan SOS Alarm bättre lokalisera var en olycka skett. Den som ringer är ofta chockad och har svårt att ange platsen. Larmcentralen får uppgift om vilken basstation som mobilen är uppkopplad till.
- Ja, ta vägen från Luleå till Kiruna som exempel. En person ringer om en olycka och vet inte var han är. Det som syns efter vägen är granar, granar, granar. Operatören frågar om han passerat Överkalix och det vet han inte. Då är det en lång sträcka att leta efter, förklarade Leif Markström, platschef vid SOS Alarm AB i Luleå, vid en presskonferens på fredagen.

3,8 miljoner samtal
Till de i dag 18 larmcentralerna i Sverige från Luleå i norr till Malmö i söder kommer det 3,8 miljoner samtal på ett år varav 110.000 stycken i Norrbotten.
De vanligaste orsakerna till att folk ringer är olyckor eller akuta sjukdomstillstånd med ambulansbehov (43 procent) eller att man ser behov av polishjälp (34 procent). Räddningstjänst svarar för sex procent och jourhavande präst för fem procent av samtalen. Övriga instanser som nås via 112 är giftinformation, sjöräddning och miljöräddning.
Både plus och minus finns genom mobiltelefonernas införande. För SOS Alarm är det bra att folk kan larma snabbare direkt från en brand eller olycksplats via sin mobil. Det finns dock en annan sida också.

Busringningar har ökat
- Okynnesringningarna har ökat markant, omtalade Leif Markström.
Det gäller dels från dem som har slut pengar på sitt kontantkort. De ringer till 112, som alltid går att använda i mobilen, och vill bli kopplad vidare, hem till exempel.
- Det blir nobben, betonade Leif Markström. Vi kan inte släppa efter på den regeln.
Annars kan en insats försenas i en verklig nödsituation.
Barn och ungdomars busringningar är också ett bekymmer. Hemtelefonens adress och abonnent (även med hemligt nummer) kommer upp på dataskärmen på larmcentralen, inklusive karta. Mobilen är anonym om den saknar abonnemang och speciellt om kortet har plockats ut. 112 ska ändå fungera.

Kan åka dit
Det finns ändå busringare som åker dit. Leif Markström gav ett färskt exempel.
- Operatören fick ett samtal som mest bestod av fnitter. Han hörde att den som ringde åkte buss och såg på skärmen att det var i Haparandaområdet. Vad han gjorde? Jo, han ringde till en mellanstadieskola i Haparanda och frågade om det var någon skolresa eller utflykt den dagen. Svaret blev att de hade elever som var på väg till Kalix.

Detektivarbete
- Operatören kontaktade Tapanis bussbolag och fick mobilnumret till chauffören på den bussen. Chauffören ringdes upp och fick veta vad det gällde. Han stannade bussen, gick bak och mycket riktigt satt det ett gäng där med en mobil. På centralen hördes chaufförens röst i den mobilen så det var ingen tvekan. Så med litet detektivarbete gick telefonen att spåra fast man plockat ur kortet.
Under 2007 införs också en möjlighet att larma även för döva och talskadade. Det ska ske genom sms där nödnumret blir sms 112. Dialogen sker via en dataskärm. Den som sms-ar måste vara registrerad hos SOS Alarm via nätet.
Läs mer:
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1372337&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2"><STRONG>SOS-lokal byggs ovan jord, </STRONG>Norrbottens-Kuriren 16 dec 2006</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om