Tungmetaller i Sörbrändöfjärden kan stoppa Talga

Vattnet i Sörbrändöfjärden har så dålig kvalité att utsläppen från Talgas planerade fabrik på Hertsöfältet inte är tillåtna. Det är länsstyrelsens bedömning.

Christin Jonasson, Talga, pekar ut Sörbrändöfjärden när mark- och miljödomstolen gjorde syn ute på Hertsöfältet där Talga ska bygga en fabrik.

Christin Jonasson, Talga, pekar ut Sörbrändöfjärden när mark- och miljödomstolen gjorde syn ute på Hertsöfältet där Talga ska bygga en fabrik.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2023-05-05 06:00

Denna vecka hålls huvudförhandling i mark- och miljödomstolen angående Talgas nya fabrik på Hertsöfältet. Talga har sökt miljötillstånd för att tillverka upp till 22 000 ton batterianodmaterial om året. Råvaran är den grafit som Talga ska bryta i Vittangi. 

Processvattnet från fabriken kommer att renas och släppas ut till Sörbrändöfjärden. För vattenområden finns vissa miljökvalitetsnormer, exempelvis för tungmetaller, som ska vara uppfyllda. Miljökvalitetsnormerna bygger på EU:s vattendirektiv.

– Miljökvalitetsnormerna får inte försämras. Det blir en otillåten påverkan på vattnet. Sörbrändöfjärden har redan i dag den sämsta klassningen av vissa ämnen. Den får inte bli sämre, vi ser en risk att det blir det. Bolaget har en annan uppfattning, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef på länsstyrelsen i Norrbotten. 

I Sörbrändöfjärden är det halterna av kvicksilver och zink som kommer att påverkas av utsläppen från Talgas fabrik, enligt länsstyrelsens bedömning. 

– I det här fallet är det specifikt zink och kvicksilver. När det gäller de här två ämnena är halterna redan i dag för höga. Då får de som vi ser det inte påverkas mer, säger Anna-Carin Ohlsson.

Vad innebär att det skulle bli en otillåten påverkan på vattnet?

– Som vi ser det är det inte möjligt att ge tillstånd. Men vi är en part i det hela, vi tycker att den centrala myndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, ska yttra sig över det här. Man kan tolka det på olika sätt. Domstolen ska avgöra det.

Havs- och vattenmyndigheten har avstått från att yttra sig angående Talgas ansökan, trots begäran från länsstyrelsen.

– Vi kommer att fortsätta hävda att de ska yttra sig, vi ser att det kan vara lämpligt. Det här är en så pass komplex fråga, säger Anna-Carin Ohlsson. 

– Sörbrändöfjärden är redan i dag påverkat av industrier och de planer som finns för Svartön och Hertsöfältet är att fler industrier ska etablera sig.

I tillverkningsprocessen kommer mycket farliga kemikalier som fluorvätesyra och svavelsyra att användas. Bolaget har beskrivit hur ämnena ska transporteras och hanteras. Länsstyrelsen anser att bolaget tar dessa frågor på allvar, men länsstyrelsen har föreslagit villkor som bolaget ska uppfylla.

Buller?

– Det torde inte märkas av särskilt mycket. Vi är litet oense om när dagen börjar, om det är klockan sex eller sju på morgonen, säger Anna-Carin Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!