BRF Karlsvik tillhör HSB norr och består av 44 lägenheter fördelat på elva fastigheter på Arbetarvägen i Karlsvik. Matavfall och restavfall (tidigare brännbart) slängs i fem olika soprum i fristående byggnader, som även består av förråd av olika slag.
– Cirka åtta hushåll samsas om ett soprum. Vi tycker att det fungerar väldigt bra. Alla som bor här sorterar det andra avfallet själva och åker sedan bort med det. I vårt fall är det en avfallsstation vid Arcushallen som är närmast. Själv brukar jag ta med det en gång i veckan när jag åker och handlar på Storheden och slänga det i samma veva, säger Ingvar Eriksson, sekreterare i BRF Karlsvik.
"Det andra avfallet" utgörs bland annat av plast, metall, tidningar, glas (färgat och ofärgat), samt papper. Under året ska alla flerfamiljsfastigheter i Luleå börja källsortera även dessa sopor.
Lumire erbjuder stöd och rådgivning i samband med övergången, men ansvaret för att anpassa soprum och ytor för de nya kärlen faller på fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
BRF Karlsvik känner till att förändringar med källsorteringen är på gång, men vet ännu inte vad det kommer innebära för dem.
– Det beror ju lite grann på hur många kärl som tillkommer och vilken storlek det är på kärlen. Vi hoppas att vi kan klara oss med de soprum vi har nu. Behöver vi bygga något blir det så klart en kostnad, säger Ingvar Eriksson.
Vi tittar till soprummen som föreningen har. Några är lite större, och ser ut att kunna ta emot de kärl som tillkommer. Men ett par är mindre och där kommer det sannolikt att krävas åtgärder.
Möjlighet finns att slå ut väggar till exempelvis cykelförråd och utöka soprummet inom byggnaden.
– Vi ska kontakta Lumire så får de komma hit och kolla vad som behöver göras, säger Ingvar Eriksson.
HSB Norr har ett pågående arbete kring de nya rutinerna för källsortering, både vad gäller föreningar och egna fastigheter.
– Alla fastigheter är dock unika så det är svårt att säga något generellt. Vissa är nybyggda, andra gamla. Vissa har gott om ytor, andra trångt. Vi ställer upp med rådgivning och utbildar våra förvaltare i frågan, säger Mattias Lundström, vd vid HSB norr.
Kan HSB ta fram någon byggnad eller modul som hjälper exempelvis bostadsrättsföreningar att samla alla kärl?
– Det går inte. Det är så stor spännvidd mellan föreningarna i storlek. Det vi kan göra är att hjälpa varje förening enskilt.