Sonia ska hjälpa till att fylla ett hål
I Luleå kommun finns ett stort svart hål. Ett hål som man just nu jobbar med att fylla. Problemet handlar om hedersrelaterat våld och lösningen heter kunskap. -För mig var skotten på Stureplan en vändpunkt, säger Sonia Sherefay som igår föreläste på Kulturens hus i projektet Taras regi.
Foto: Eija Dunder VIKTIG INFORMATION. Sonia Sherefay föreläste i går i projektet Taras regi på Kulturens hus. Ett projekt som ska stärka kunskapen och samarbetet kring hedersrelaterat våld och förtryck. "Just information är viktigt. Både till svenskar och de från andra kulturer", sade Sonia.
Foto: Eija Dunder
För att förändra detta dystra faktum, och för att försöka påverka till en attitydförändring i hela kommunen, startade Kvinnojouren Iris tillsammans med Rädda barnen projektet Tara redan i höstas. Projektet vänder sig främst till de som lever under hedersrelaterat våld och förtryck samt de som i sitt arbete möter dessa. Projektet ska även kunna ligga som grund till en handlingsplan för de sistnämnda, samt fungera som en slags start för ett uppbyggande av ett nätverk. Både handlingsplan och nätverk har funnits länge i södra Sverige.Besvikelse och oro
Sedan starten i oktober har projektet Tara kunnat presentera en rad föreläsningar och igår var det Sonia Sherefays tur.Sonia Sherefay är en flitigt anlitad föreläsare med rötterna i Egypten och har bland annat fått ta emot Stockholms stads Nelson Mandela-pris 1999. Hon är också författare till boken Barnen i våra hjärtan.-För mig var skotten på Stureplan 1994 en vändpunkt, säger Sonia Sherefay. -Jag kände sådan besvikelse och oro. Besviken på mediernas generaliseringar av kriminella invandrare. Orolig för sina egna tre söner och alla andra unga människor med invandrarbakgrund. Hon började därför ställa frågor till sig själv. Frågor som ledde till analys som i sin tur ledde till undersökningar, föreläsningar och boken Barnen i våra hjärtan. Viktig information
-Idag jobbar jag mycket med information. Till svenskar och de från andra kulturer. Jag vill inte att vi ska vara rädda för de skillnader som finns. Och jag vill att barnen med rötter i olika kulturer ska få bli både och istället för varken eller. Just information är något som Sonia Sherefay tycker är jätteviktigt. Som invandrare måste man få veta vad som gäller i Sverige, gärna så fort som möjligt. Men ansvaret får inte bara ligga på de som invandrar, utan även hos svenskarna.-Vi svenskar måste också våga öppna dörrar. Men jag är hoppfull. En hel del dörrar har öppnats och vi går åt rätt håll, säger Sonia Sherefay.Projektet Tara pågår fram till mars då det avslutas med en teaterföreställning på Kulturens hus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!