Sommarjobbar med artificiell intelligens i fokus

Vissa sommarjobbar i mataffärer och andra i parker. Möt studenterna som jobbar med att utveckla en AI-motor.

Sommarjobbarna Gustav Bergström, Robin Karim, Manish Kumar, Martin Arenbro, Kevin Karim tillsammans med projektledaren Ramin Karim längst till höger.

Sommarjobbarna Gustav Bergström, Robin Karim, Manish Kumar, Martin Arenbro, Kevin Karim tillsammans med projektledaren Ramin Karim längst till höger.

Foto: Elias Paulsson

Luleå2021-07-12 08:09

I runda slängar innebär artificiell intelligens en maskins förmåga att kunna härma mänsklig intelligens. På samma sätt som människor kan resonera, hitta och lösa problem och uppfatta sin omgivning försöker man nu programmera maskiner att göra. 

Artificiell intelligens går att tillämpa som hjälpmedel i många skikt av samhället. På flera platser i Sverige finns det redan AI-verktyg som underlättar, analyserar och hjälper företag med mindre arbetsuppgifter. I dagens AI-verktyg är programmeringen inte tillräckligt avancerad för att kunna ta sig an större arbetsuppgifter.

Forskning och utveckling av AI är något som har blivit väldigt stort de senaste åren. Inte minst på Luleå tekniska universitet som för andra året i rad tagit in sex stycken sommarjobbare att jobba på projektet AI Factory. Målet med projektet är att underlätta i tågtrafiken och gruvindustrin genom att hjälpa arbetare hitta eventuella fel snabbare. För att lyckas med det har man tagit fram ett AI-verktyg som hjälper företag att kunna hitta och fixa problem innan de uppstått. 

Ingen dag är den andra lik för de sex sommarjobbarna och det är något som uppskattas.

– Det känns kul att få jobba i praktiken och inte bara sitta vid en skolbok hela dagarna. Istället för att arbeta utifrån litteratur och få betyg utifrån en skala, får man testa sig runt lite grann och hitta information från massa olika källor för att lösa problemet, säger Martin Arenbro, som läser till civilingenjör i datateknik på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.

– När man jobbar här får man en bra möjlighet till att kunna lära sig hur det går till i arbetslivet. Det är många kompisar som jobbar på matbutiker så det känns bra att faktiskt jobba med något som är kopplat till studierna, säger Kevin Karim, även han civilingenjör i datateknik vid KTH. 

Inne i deras kontor pågår flera olika arbetsuppgifter samtidigt. En del jobbar med analysering av underhållsdata. Andra jobbar med att bygga virtuella verktyg som hjälper företagen ta sig till den utsatta platsen utan att egentligen behöva lämna kontorsstolen. 

Manish Kumar, student i systemvetenskap på LTU, visar upp ett datorprogram som med hjälp av laserlokalisering har skapat en kopia av ett verkligt område.   

– Datorprogrammet finns till för att man inte ska behöva göra fältarbete, istället kan man gå in i den här miljön och felsöka problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!