Solvärme till halva priset
Solkoncentratorn från Luleå ska revolutionera användningen av solenergi. Dessutom är den miljövänlig. - Den är ett effektivt globalt vapen mot ökningen av koldioxid i atmosfären, säger Björn Eklöv, VD för nybildade Global Sun Engineering, företaget bakom solkoncentration.
FUTURISTISK SKAPELSE. Den jättelika solkoncentratorn ser ut som någonting som lånats från en James Bond-film.
Foto: Andreas Wälitalo
Solkoncentratorn producerar både värme och elektricitet och under optimala förhållanden handlar det, enligt konstruktörerna, om 2.300 watt varmvatten och 480 watt el.- Det motsvarar nästan 20 kvadratmeter solceller som monteras på villatak i dag.Genom att förena solkoncentratorn och ett vägguttag med en stickpropp kan den framtida kunden själv förbruka den el som anläggningen producerar eller sälja överskottet till sin elleverantör.Det var Al Gores miljöfilm En obekväm sanning som blev väckarklocka och startsignal för den grupp doktorander och forskningsingenjörer på Luleå tekniska universitet som är solkoncentratorns pappor.- Vi tänkte "kan man göra något för att möta miljöhotet", säger Eklöv. Och på den vägen är det.Utvecklingen av solkoncentratorn har gått rekordsnabbt och i augusti registrerade delägarna ett aktiebolag. En patentansökan på anläggningens kylsystem har nyligen lämnats in.- Vi räknar med att starta tillverkningen i mars 2008, berättar Eric Setterqvist, bolagets ordförande.Europa och Japan är de tilltänkta marknaderna för solkoncentratorn och först satsar man på att nå ut på den tyska marknaden. Därefter följer exportsatsningen i Spanien, Frankrike och Japan.Anläggningen kommer också att säljas i Sverige men priset är inte klart.- Vi räknar med att återbetalningstiden kommer att bli cirka 16 år, berättar Eklöv.Vinst 2010?
I Europa kommer solkoncentratorn att kosta omkring 50.000 kronor.Om allt går som de ansvariga har tänkt kommer företaget att börja generera vinst 2010. Fram till dess behöver man 53 miljoner i utvecklingskapital. Enligt delägarna står riskkapitalisterna och samarbetspartners i kö för att få vara med.- Finansieringen ser bra ut. Vi är lugna, säger Eklöv.I flera länder i Europa är marknaden för solceller lika het som solen. I exempelvis Spanien var tillväxten under 2006 104 procent. Konkurrenter finns det gott om men det är inget som oroar Luleåföretaget.- Marknaden är explosiv och det finns plats för hur många aktörer som helst men det gäller att vara snabb och duktig om man ska bli framgångsrik.Rörlig och vinklad
Global Sun Engineerings solkoncentrator skiljer sig från konkurrenterna på några avgörande punkter. För det första är anläggningen rörlig och med hjälp av GPS följer och är också alltid optimalt vinklad mot solen.- Det ökar verkningsgraden med 67 procent jämför med fast monterade system, berättar Jakob Nilsson, utvecklingsansvarig på företaget.Anläggningen, som monteras på marken eller på ett platt tak, koncentrerar solljuset sex gånger och det innebär att man bara behöver en sjättedel av den solcellsyta som konventionella system använder. Solceller är dyra och speglar är billiga. På det här sättet kan priset för anläggningen hållas nere.Förutom solcellerna finns också en solvärmefångare på anläggningen. Det ökar värmen på det vatten som ska värmas.- Dessutom kopplas anläggningen till en värmeväxlare som toppar upp värmen ännu mer, säger Nilsson. Halva priset
Upphovsmännen räknar med att deras anläggning ska kunna leverera solvärme och solel till halva priset jämfört med dagens system. Än så länge finns bara en prototyp att visa upp men fälttesterna kommer att börja i höst. - Vi räknar med att vårt system kommer att påverka ökningstakten för solvärme, säger Eklöv.Global Sun Engineering ägs av Björn Eklöv, Eric Setterqvist, Jakob Nilsson, Jimmie Segerstedt och Nils Kauppi.Fotnot: APC Composit i Luleå har tagit fram det lätta kompositmaterial som speglar, solceller och annat på solkoncentratorn monteras på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!