Sola inte på solarium
Sola inte på solarium, det ökar risken för cancer. Men om ni ändå vill göra det, sola bara i några minuter. Rådet kommer från Karin Westermark på Strålskyddsmyndigheten. - Moderna solarier har lysrör som ger ljus som är två till tre gånger starkare än tropiskt solljus.
UNDVIK SOLARIER. "Sola inte på solarier, det ökar risken för cancer", säger Karin Westermark. Till vänster kollegan Ulf Wester på Strålskyddsmyndigheten.
Foto: Berndt Dimeus
Ulf Wester avlivar också en tro som många har: att det är bra att besöka ett solarium inför en solsemester. Han säger att den solbränna som man får vid besök på solarier inte ger något skydd mot den starka sol som finns i södra Europa eller på andra sydliga breddgrader.- Att man blir brun på solarier tolkar många som att man får ett skydd mot sol, så är det inte. Det man får är bara brun färg. Wester säger att solljus innehåller två typer av strålning, en som färgar huden och en som gör den tjockare. Lysrör på solarier kan bara färga huden, inte göra den tjockare.- Det betyder att det inte är någon idé att sola på solarium inför en utlandsresa om tanken är att man ska tåla solen bättre.Kan hända en olycka
De två talar också om att Strålskyddsmyndigheten vill förbjuda obemannade solarier, något som redan införts i Frankrike och Spanien.- Det kan lätt hända en olycka för den som går på solarier och som kanske slarvläser de instruktioner som finns där och därför borde det vara krav på bemanning, säger Karin Westermark men som tillägger att det är en fråga som politikerna måste avgöra.Hon och Ulf Wester talade om de här sakerna i samband med ett besök i Luleå på onsdagen. De besökte Luleå och Norrbotten för att informera länets miljökontor om de regler som gäller för solarier och hur inspektioner ska gå till. Anledningen är att kommunerna sedan drygt ett år har ansvar för att att inspektera solarier för att se att hygienen och lysrörens prestanda följer de krav som finns.
Strålskyddsmyndigheten är namnet på den myndighet som ersätter Strålskyddsinstitutet och Statens Kärnkraftsinspektion
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!