Sol på beställning i Luleå

Så här i vintertid är varje solstråle viktig för välbefinnandet. Men det finns andra Ljusglimtar att ta till.

Må gott. Det inte bara är varmt och skönt. Man mår gott i själen också och blir lugn ovh glad. Här trivs Elin Maaherra och Johan Holmqvist.

Må gott. Det inte bara är varmt och skönt. Man mår gott i själen också och blir lugn ovh glad. Här trivs Elin Maaherra och Johan Holmqvist.

Foto: Eija Dunder

Luleå2015-02-16 06:00

På kommunens Resurscentrum Fyren finns sedan åtta år tillbaka inrymt en sandstrand och solanläggning där kommunens brukare och pensionärer kan boka lite värme och vågbrus. Riktig sandstrand finns att stoppa tårna i och vågorna och fågelsången kommer ur högtalare. Dennaa sköna anläggning har även ett spa. Arrangemanget är mycket uppskattat och bokas flitigt. Några som brukar nyttja lokalen är funktionshindrade från kommunens gruppboende.

I fredags när Kuriren besökte Ljusglimtens dagverksamhet var just en sådan grupp unga där. Johan Holmqvist 22 år från Klintbackens grubboende och Elin Maaherra, 26 år som bor på Höstvägens gruppboende såg fram emot en skön stund i solstolarna.

– Jätteskönt, säger Johan och väljer Miami som solort och ledaren Gunilla Pelttari knappar in det i datorn som styr solanläggningen. Och vips så kopplas värmen på och fåglarna börjar sjunga.Det är mysigt men mer än så:

– Det här är betydelsefullt för den här gruppen, dom blir lugnare, går ner i varv, mår bättre helt enkelt, säger Gunilla och skrattar åt de lite sömniga Elin och Johan. Det är inte helt ovanligt att allt blir så avspänt att de solande somnar.

Elin var nyligen iväg på en riktig solresa:

– Vi var till Kanarieöarna och badade och så shoppade vi. Jag köpte en väska och skor och nagellack berättar hon.

Johan har laddat upp för den kommande helgen:

– Jag ska åka till Blixten, ett fritids för funktionshindrade som har öppet på lördagar:

– Där kan man pyssla och spela pingis och så säger Johan och kisar nöjt mot solen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om