För tre år sedan hittades en man död i sitt hem i Norrbotten. Polis och åklagare inledde en mordutredning som dock inte ledde någonstans utan lades ned.
Den döde mannens döttrar är dock inte nöjda över detta utan vill veta mer om hur deras far dog och varför. Det fanns två andra personer i huset vid dödsfallet och döttrarna vill läsa deras vittnesmål i förundersökningen.
Pappan tog även ut en större summa pengar strax före sin död och de saknas. Det saknas även en stor mängd läkemedel som skulle ha funnits i hemmet, enligt döttrarna.
De två kvinnorna har fått ut en del material ur förundersökningen men mycket har hemligstämplats. Bland annat förhören med de två personer som fanns i bostaden samt obduktionsprotokollet.
Efter ett överklagande 2013 fick döttrarna ut en del material från förundersökningen men långt ifrån allt de begärt. Polisen vidhöll att den till stora delar skulle fortsätta vara belagd med sekretess. Det motiveras med att enskilda kan lida skada om materialet släpps och det hjälper inte att deras identiteter skyddas (stryks över).
Men döttrar gav sig inte utan överklagade igen och nu har kammarrätten fattat det slutgiltiga(?) beslutet i tvisten – döttrarna får ut sex sidor till ur den på över 120 sidor långa förundersökningen.
Det sex sidorna är uppgifter från platsundersökningen samt en sida ur obduktionsprotokollet. Men kammarrätten anser för övrigt att polisen i Norrbotten gjort rätt när de hemligstämplat materialet.