I september gick regeringen ut med en stor satsning för att Sverige ska få färre sjukskrivna och fler i arbete. Hur det ska ske är en stötesten men i Luleå och Boden pågår ett landsomfattande forskningsprojekt som syftar till att få unga med funktionshinder i arbete eller till studier.
– Den gruppen ökar hela tiden och vi vet att en del av dem blir kvar i bidragsberoende livet ut. Det finns individer bland dessa som mycket väl skulle kunna fungera i arbetslivet men som aldrig ens får chansen, säger Inger Landberg som är kommunikatör på Försäkringskassan för projektet.
Hon berättar projektet omfattar totalt 1 000 deltagare i 25 kommuner i landet. Projektet, som sker i samverkan med kommuner och Arbetsförmedlingen har pågått hela året och ska fortsätta 2016 ut. Sedan ska materialet genomgå en vetenskaplig studie under första kvartalet 2017.
– Det är ju ett vetenskapligt projekt vars syfte är att hitta fungerande metoder för att få unga funktionshindrade i arbete, säger Landberg.
Regeringen satsar 90 miljoner kronor på projektet. Det riktar sig till unga funktionshindrade mellan 20 och 29 år och som har aktivitetsersättning.
I Luleå deltar 23 personer i projektet och i Boden 13 personer. Lotta Zetterström är verksamhetsansvarig på arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun. Hon berättar att deltagarna slumpas ut till tre olika metoder för att skapa jobb eller studier för dem.
– För kommunens del kallas det Case management och det handlar om ett personligt stöd för den enskilde utifrån dennes behov och önskemål. Det kan handla om allt från att vara den personens öron och ögon vid möten, att boka in jobbintervjuer eller att hjälpa till att få struktur på livspusslet i stort, säger Zetterström.
En annan metod kallas förstärkt samverkan och den sköts av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. För den tredje metoden SIUS (särskilt introduktions- och uppföljningsstöd) ansvarar Arbetsförmedlingen.
Målet med projektet, utöver att få 1 000 personer i jobb eller studier, är att se vilken metod som fungerar bäst.
– Alla deltagare är inte med hela tiden. Många kliver ju av när det fått jobb, säger Lotta Zetterström.
Försäkringskassan har också fått förstärkt budget för att få fler sjukskrivna i arbete.
– Regeringen har skjutit till 125 miljoner i år och 250 miljoner nästa år. Men budgeten är ju fastställd ännu så det är lite småskakigt, säger Ingrid Nilsson, chef för sjukförsäkringen i Norrbotten.
Försäkringskassan har börjat rekrytera handläggare som ska göra jobbet. Satsningen gäller både långtidssjukskrivna och unga funktionshindrade.
– Vi lägger inget krut på sjukskrivna med en prognos på att de ska bli friska och återgå till arbetslivet. Vi kommer att satsa på de som behöver stöd för att komma vidare, säger Ingrid Nilsson.