- Sök direkt kontakt med oss. Ofta får vi höra föräldrar som säger att de redan för två år sedan misstänkte något, säger Anna Henriksson, enhetschef vid barn- och ungdomssektionen vid socialtjänsten i Luleå.
Till barn- och ungdomssektionen kommer alla ärenden som rör barn från 0 till 20 år. Det handlar om barn eller föräldrar som själva söker hjälp. Eller att det kommer in en anmälan från polisen, skolan, förskolan eller någon annan myndighet.
Ordentligt omskakade
Det allra vanligaste är att anmälan kommer in via polisen. Ett exempel är den stora razzian som polisen i Luleå gjorde för knappt två veckor sedan då tio ungdomar greps för narkotikainnehav. En razzia som gjordes klockan sex på morgonen i ungdomarnas hem. En medveten strategi från polisens sida eftersom man ville att föräldrarna skulle vara hemma.
- Något man lyckades bra med. Vet att många, både ungdomar och föräldrar, blev ordentligt omskakade, säger Johan Lodin, socionom vid socialtjänsten i Luleå och som jobbar med något som kallas Öppen ingång (se separat artikel)..
Alla inte kända
Av de ungdomar och barn som åkte fast i razzian var inte alla kända av socialtjänsten sedan tidigare.
- Totalt under 2012 gjordes totalt 1.600 anmälningar och ansökningar i Luleå och det är en liten ökning jämfört med 2011. Totalt rörde det sig om 950 barn eller ungdomar.
Av alla dessa anmälningar handlade ungefär 250 om ungdomar som missbrukar alkohol eller narkotika. Även det något fler än året innan.
Gymnasieelever
- De flesta av dessa är gymnasieelever. Det händer någonting mellan högstadiet och gymnasiet, konstaterar Johan Lodin.
Det som händer då de får in en anmälan är att socialtjänsten gör en förhandsbedömning och tar ett beslut om en utredning ska göras eller inte.
- En utredning syftar till att ta reda på om ungdomen och familjen behöver stöd. Barnets behov ska alltid stå i centrum, säger Anna Henriksson.
Om man inte fyllt 18 år ska alltid föräldrarna kopplas in och delta i samtalen. Har man fyllt 18 år får inte socialtjänsten kontakta föräldrarna om ungdomen själv inte vill det.
- Det är ett bekymmer om föräldrarna uteblir. För föräldrarna har försörjningsplikt, barnet bor hemma och går ofta i skolan. Men lagen ser ut så här, konstaterar Johan Lodin.
Experimenterar mer
Då det gäller unga och narkotika tycker de att situationen i Luleå ser ut ungefär som i övriga landet. Kanske inte lika vanligt som i storstäderna och i Skåne. Däremot skiljer det ganska mycket på en punkt.
- Ungdomarna i Luleå håller på och experimenterar mer med spice och andra syntetiska droger, som köps via nätet, i betydligt större omfattning än i övriga landet. Jag har ingen bra förklaring till det annat än att det är billigt, säger Johan Lodin.
De påpekar att de ungdomar de kommer i kontakt med kommer från alla samhällsklasser. Deras bästa råd till föräldrar, kompisar och andra som känner oro för att allt inte står rätt till är att ta kontakt med dem. Och man ska inte vänta, utan det ska ske direkt.
.