Allt började med prao i årskurs åtta. Sofia Lindmark, 33, valde att testa yrkeslivet på ett café i Luleå och sedan dess är hon fast. Café- och restaurangjobb blev hennes sidoinkomst under hela skoltiden och när bröderna, som verkade i samma bransch, lockade med bra löner i Norge styrde hon kosan dit.
– Jag hann jobba i Norge under ett par år men också testa lyckan i England, innan jag träffade min blivande sambo som kockade på krogen i Stavanger, säger Sofia, som efter en omväg över Stockholm valde att flytta med Hannes Kindeberg, 37, till hans hemtrakter i Lund.
Hannes hade drivit en fiskerestaurang i Malmö som gick i konkurs. Nu valde paret att ta trygga anställningar. Men det där med att driva något eget låg och lockade under ytan och Hannes hade goda erfarenheter av att medverka med restaurangtält vid festivaler.
– Vi drog igång Fisky business 2014 och rivstartade med medverkan på Malmöfestivalen. Hannes hade ju berättat att köerna brukade ringla sig långa. Vi var på besök här hos mamma i Luleå under sommaren och hämtade gammalt virke i skogen som vi sågade ut en fisk ifrån. Vi byggde ihop köket av ”fådda” grejer och borrade hål i en kastrull som fick fungera som frityrkorg. Jämfört med andra restaurangtält var vår otroligt enkel.
Festivalveckan började som en katastrof. Det ösregnade hela helgen, vattnet forsade in i tältet och kunderna uteblev. Men efter regn kommer sol och i samma veva publicerade en matpatrull sina omdömen om festivalens mattält. Fisky business fick toppbetyg!
– Då strömmade kunderna till, det var långa köer hela tiden. Tajmingen var perfekt och vi fick fem riktigt bra dagar.
Framgångarna gav blodad tand, Sofia och Hannes fortsatte att medverka vid festivaler och utökade erbjudandet med en foodtruck.
När paret ville utveckla sin verksamhet ytterligare tog de sig an uppdraget att bli krögare på Hamnkrogen på Hanö. Även denna gång verkade det till en början bli en katastrof. Pandemin slog till i samma veva som krogen skulle ha nypremiär efter renoveringen.
– Vi hade precis byggt hus och fått barn och tänkte ”ska vi gå i konkurs nu”? Men det gick superbra! Sedan dess har vi kört sommarrestaurang på Hanö och foodtruck hemma i Lund på vintern. Vår foodtruck är landets enda MSC-certifierade.
Nästa steg för Sofia och Hannes var att ta över Hanös vandrarhem, ett projekt som krävde en hel del renovering innan det kunde sjösättas. Det blev också en lyckad satsning, med hög beläggning under sommarhalvåret. Under vintrarna händer det att familjen själv åker dit för att ta det lugnt, eller bjuda till fest med vännerna. Sofia berättar att barnen Otto, 5, och Elle, 3, kallar vandrarhemmet för sitt andra hem.
– Vi har ständigt nya projekt på gång och mellanlandar då och då i Luleå för att utvärdera våra satsningar. Nu tänker vi att det vore kul att köpa en större gård vid en sjö och erbjuda Bed and breakfast med fisketurer. Hannes är utbildad fiskeguide.
Sofias mamma Katarina Lindmark, som lyssnat på dotterns berättelse, flikar in att Sofia inte för inte gick Entreprenörsgymnasiet. Hon hoppas att familjen väljer att flytta norrut igen.
– Helt omöjligt är det inte, men då krävs att vi hittar en gård med de rätta förutsättningarna, där vi kan förverkliga våra idéer.