Socialtjänstministern i Luleå: "Otroligt viktigt att vara här"

Två år sedan Tintin hittades mördad av sin pappa anordnas en gala i Kulturens hus för att uppmärksamma frågor om barn som drabbas av våld i hemmet.
En som åkt till Luleå för galan är socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall.
– Vi firar att tryggare hem för barn blivit lagstiftning, säger hon.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tycker att det är viktigt att vara på plats i Luleå.
"Vi firar att tryggare hem för barn blivit lagstiftning", säger hon.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tycker att det är viktigt att vara på plats i Luleå. "Vi firar att tryggare hem för barn blivit lagstiftning", säger hon.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2025-01-08 19:33

Det är exakt en vecka sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft som innebär att risken för att ett barn far illa ska spela en särskild roll när frågor om umgänge, boende och vårdnad avgörs i domstol. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) ser det som ett epokskifte.

– Det finns ett före och ett efter första januari 2025, säger hon.

Lagstiftningen har kallats Lex Tintin av föreningen med samma namn, som Tintins mamma, Sanam Gaharaee, varit med och startat. I kväll, två år efter att 8-åriga Tintin hittades mördad hemma hos sin pappa, anordnas en gala av organisationen i Kulturens hus för att sätta ljuset på frågor om våld mot barn i hemmet. Camilla Waltersson Grönvall tycker att det är viktigt att vara på plats.

– Med det specifika ansvaret i regeringen för barns rättigheter så är det naturligtvis otroligt viktigt för mig att vara här. Det är svårt att säga att man firar när man relaterar till den här händelsen men, som Sanam Gaharaee säger, firar vi att tryggare hem för barn blivit lagstiftning.

Vad tror du att du kommer ta med dig från kvällen?

– Jag försöker leva som jag lär med att barns röster ska komma fram i det politiska arbetet. För mig är det jätteviktigt att lyssna på vad barnen har att säga under kvällen och deras insikter kommer jag ta med mig.

undefined
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) besöker Luleå och närvarar vid Tintin-galan i Kulturens hus.

Föreningen Lex Tintin har länge arbetat för en förändring i lagen som sätter barnrättsperspektivet framför föräldrars rätt till umgänge. Sanam Gaharaee har välkomnat den nya ändringen som ett steg i rätt riktning och sagt att Tintin hade levt i dag om den hade funnits på plats för två år sedan. Hon tycker dock att det finns problem – våld är inte definierat i lagen, något som hon befarar kan försvåra rättsprövningen. Tintin var bland annat utsatt för psykiskt våld av sin pappa.

Camilla Waltersson Grönvall menar att det är viktigt att inget barn tvingas umgås med sin förälder oavsett våld och att regeringen kan behöva utvärdera hur heltäckande lagen är längre fram.

– Avsikten är att alla former av våld ska beaktas när man fattar rätt beslut och utgångspunkten är alltid att det är barnets röst som ska efterfrågas, säger hon.

Varför har Sverige inte haft en sådan här lagstiftning tidigare?

– Den frågan har jag ställt mig under lång tid. Det är obegripligt att det inte har funnits politiker som drivit de här frågorna så starkt att det här inte redan varit på plats. Jag har drivit det här under lång tid när jag satt i opposition i riksdagen och är nu glad över att den här regeringen har en prioriterad målsättning att öka tryggheten och skyddet för våra mest utsatta barn.

undefined
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) menar att den nya förändrade lagstiftningen är en vinst.

Förutom lagstiftningen som trädde i kraft första januari menar Camilla Waltersson Grönvall att det är flera saker som behöver göras.

– Både samhället och föräldrar måste fungera och få stöd. Socialtjänsten är samhällets yttersta skyddsnät men vi har en gammal socialtjänstlag som inte gjort det möjligt att jobba förebyggande och uppsökande. För att stödja familjen och skolan arbetar vi nu för att utveckla elevhälsan. Det här kan ses som enskilda byggstenar men tillsammans byggs en katedral där varje sten innebär en ökad trygghet för utsatta barn.

Ny socialtjänstlag förväntas träda i kraft i juli 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!