Socialen behövs på plats
På måndag var stämningen på Hertsöskolan i Luleå lugn, trots att många elever blev vittne till det knivdåd som inträffade strax utanför skolan på fredagen. Men rektor Roger Stenberg efterlyser mer samverkan med socialen för att bättre kunna hjälpa ungdomar som har det jobbigt.
SAMVERKAN. Hertsöskolans rektor Roger Stenberg vill ha bättre samverkan med skolan och de sociala myndigheterna för att hjälpa unga som har det jobbigt.
Foto: Linda Wikström
Han tycker att det förestående föräldramötet på torsdag kommer mycket lämpligt. Då kan man diskutera även fredagens händelse även om den inte direkt hade med skolan att göra. - Det har, bortsett från bränderna här på skolan varit väldigt lugnt den senaste tiden. Det är tragiskt med knivdådet och jag håller med de som ropar efter fler föräldrar. Det behövs fler vuxna där ute, men jag tycker att myndigheterna ska ta ett större ansvar, säger Roger Stenberg. Han vill inte gå in på det enskilda fallet, men säger att han generellt önskar sig ett bättre samarbete med de sociala myndigheterna. - Även om vi tagit kontakt med myndigheterna får vi inte reda på vad som hänt sedan.Socialen följer lagen när de hänvisar till sekretessen, men jag är övertygad om att med gemensamma krafter skulle vi lyckas hjälpa de unga bättre än vad vi gör i dag, säger Roger Stenberg. Han önskar att socialen skulle arbeta mer områdesriktat, så som polisen gör. Skapa trygghet
- Det skulle också skapa en trygghet för de inblandade ungdomarna, säger Roger Stenberg. Han får stöd av områdespolisen Christer Nilsson som säger sig känna en maktlöshet när samhället inte klarar av att hjälpa de unga. - Oftast så ser vi ett ganska tidigt vilka som är i riskzonen. Det är frustrerande att det ändå inte går att komma åt problemet, säger han. När det gäller de ungas användande av kniv säger Christer Nilsson att allt fler unga bär kniv. De flesta gör det för att freda sig själv. - De flesta skaffar inte en kniv för att fara ut och hugga ner någon. Men det får oerhörda konsekvenser när kniven används och det både för offret och gärningsmannen. Och de konsekvenserna, de tänker ungdomarna inte på, säger Christer Nilsson. Han är bekymrad över utvecklingen. Från polisen sida är det områdespoliserna som ansvarar för det mesta förebyggande arbetet, information till skolor och så vidare. Christer Nilsson tycker inte att resurserna räcker till allt han skulle vilja att polisen gör på det här området, men han gläds i alla fall att det nu kommer att tillsättas en till områdespolis. Då blir man totalt tre i Luleå. Många på Hertsön krävde i lördags ett återinförande av den gamla sortens kvarterspolis. Christer Nilsson menar att de poliser som rör sig i bostadsområden på ungdomsgårdar - förutom att ha en förebyggande verkan, får bra kontakt med ungdomarna och har möjlighet att få tips om brott. - För ungdomarna vet vad som är i görningen, om någon bär kniv till exempel, säger Christer Nilsson.
Knivdådet på Hertsön
Sent på fredag kväll knivskars en 16-årig pojke svårt i ryggen. Han fördes med allvarliga skador till Sunderby sjukhus. Tre unga pojkar anhölls misstänkta för mordförsök alternativ försök till dråp. Två av pojkarna släpptes senare, men en 15-åring är fortsatt anhållen för dådet.
15-åringen är känd av polisen sedan tidigare och lydde vid tiden för knivådet under socialens försorg. Enligt senaste uppgifter är tillståndet för den skadede pojken fortsatt allvarligt, men stabilt.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!