Socialchefen: Alla kan inte jobba hemifrån

Socialchefen Gabriella Sjöström försvarar beslutet om att enhetschefer ska vara i verksamheten. "Det är inte möjligt för all personal att arbeta hemifrån", säger hon.

All personal ska sedan några veckor tillbaka bära munskydd eller visir i alla situationer där man inte kan hålla en distans på två meter, även i fikarummet, enligt socialchefen på Luleå kommun (Arkivbild).

All personal ska sedan några veckor tillbaka bära munskydd eller visir i alla situationer där man inte kan hålla en distans på två meter, även i fikarummet, enligt socialchefen på Luleå kommun (Arkivbild).

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-12-09 12:21

Gabriella Sjöström svarar att de har vidtagit säkerhetsåtgärder som att flytta på chefer som i vanliga fall sitter trångt och att de som åker kollektivt kan flexa så att de inte reser i rusningstrafik. Tillgängligheten är särskilt betydelsefull nu när det finns både misstänkt och konstaterad smitta bland patienter inom socialförvaltningens verksamhet, menar hon.

– Chefer är extra viktiga just nu för att stävja oro och stötta medarbetarna som jobbar med vård och omsorg ute i verksamheten. Vi har sett att det blir sårbart när vi haft chefer som inte är tillgängliga på enheter, det är inte bra.

Går inte det administrativa arbetet att göra hemifrån?

– Ja, men till största delen i pandeminarbetet måste du vara på plats och stötta medarbetarna i verksamheten. Det handlar om att vara tillgänglig att svara på frågor, säkerställa att vi har materialet och skyddsutrustningen vi behöver och också bemanna verksamheten. Idag har vi många sjuka på grund av att man ska vara hemma vid minsta förkylningssymtom och det gör att vi har svårt att bemanna verksamheten.

Gabriella Sjöström framhåller att nya vikarier behöver kunna få information och stöttning kring skyddsutrustning, i vilka situationer den ska användas och hur. Man måste fortsatt kunna ha fysiska arbetsplatsträffar och hon tycker att enhetscheferna ska finnas där på plats för att svara på frågor från oroliga anhöriga.

Varför kan man inte ta frågorna på telefon eller videochatt?

– All vår personal har inte möjlighet att möta sin chef i videomöten. Alla har inte egna datorer, i hemtjänsten till exempel.

Tycker du att ni har gjort tillräckligt för att förhindra att smitta sprids?

– Ja, det tycker jag. Kan man inte hålla ett säkerhetsavstånd på två meter så finns utrustning som man kan använda, både visir och munskydd. Det här har vi gått ut med och även chefer kan använda det om man känner sig orolig.

Sedan några veckor tillbaka är regeln också att all personal som måste vara på jobbet ska bära visir eller munskydd om de upplever att det inte går att hålla avstånd, i fikarummet eller i andra lokaler där man möts, enligt socialchefen.

– Alla gör ett jättebra jobb och cheferna är alltid jätteviktiga, men extra viktiga just nu för att vi ska kunna hantera den här situationen på bästa sätt, säger Gabriella Sjöström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!