Snökanonerna startades under söndagskvällen och om vädret håller i sig hoppas kommunen att den första delen på cirka 800 meter ska vara åkbar senare under tisdag.
– Som det ser ut nu kommer det gå att åka skidor i morgon (tisdag). Det är ingen omöjlighet, säger Andreas Fagervall, arbetsledare vid kommunen.
Nu ska det sprutas snö så länge det går och det är dessvärre, om vi ska tro väderprognosen, inte längre än till tisdag morgon. Men bara det blir spår, oavsett hur långt, så är Nisse Spathon nöjd.
Han flyttade till Luleå och ett av skälen var just för att kunna åka mer skidor. 1980 bosatte han sig på Lerbäcken.
– 20 meter från spåret. Det går inte att bo bättre om man tycker om skidåkning och motion, säger Nisse Spathon som jobbat som gymnastiklärare och har därför använt Ormberget även i tjänsten.
Det har blivit, och blir fortfarande, många timmar i spåren sommar som vinter.
– Jag försöker åka varje dag det går att åka, säger han.
Karin Johansson Edman är före detta elitåkare och håller i dag skidkurser för den som vill lära sig rätt teknik. Hon har även bra koll på vilken utrustning och valla som funkar bäst på konstsnö som är annorlunda mot natursnö.
Hon slår ett slag för så kallade skinskidor som har en integrerad och luden "hud" under spannet. De funkar på de flesta underlag och temperaturer och åkaren slipper fundera över valla.
– Jag har själv skaffat mig skinsskidor, med tanke på det väder som är här vid kusten. De fungerar optimalt kring nollan eller om det är snö som är lite blöt, när det nästan inte går att få fäste, säger Karin Johansson Edman.
För att kunna garantera ett öppningsdatum lagrar vissa skidorter snö. Den före detta elitåkaren Nina Lintzén är snöforskare vid Luleå tekniska universitet och hon tycker att Luleå kommun borde lagra snö som komplement till att spruta snö.
– Det är ganska enkelt att lagra snö, jag tycker det hade varit en bra idé, säger Nina Lintzén.
Lösningen är att spruta konstsnö i slutet av säsongen och lagra den i närheten av där den ska läggas ut nästa säsong. Dem lagrade snön blir en bra grund och Nina Lintzéns forskning visar att bara 20-30 procent smälter bort om snön lagras på en skuggig plats och täcks över.
– Man skulle kunna ge snögaranti från 1 november. Då lägger man först ut sparad snö och sprutar ny konstsnö på den, säger Nina Lintzén.