Snöoväder på väg

Storm? Mjaa, snarare ett vanligt hederligt norrbottniskt vinteroväder! På Kallax väder lovar meteorologen Andreas Livbom att man nog får hålla i hatten lite i blåsten, men någon större dramatik, nej det ska det nog inte bli.
- Men kusten kan få mellan en och två decimeter snö så snösvängen och villaägarna måste nog ut och skotta, förklarar metorologen.

LULEÅ2006-10-27 06:00
I Kvällspressen har stormrubrikerna varit stora och svarta. "Värsta stormen på 1,5 år" har de ropat ut. Vi här i norr ler lite luttrat. Vinterbusväder är något vi är ganska väl rustade för och vana vid att tackla. Nog ska vi klara lite stormbyar tycker vi. Och visst ska vindarna, hårda nordliga eller nordostliga, ta i lite extra nu mot helgen med början i dag fredag, lovar Andreas Livbom.

Inte riktigt stormstyrka
- Ovädret startar i Arvidsjaur /Arjeplogtrakten på fredagen och det blir rejält blåsigt. Nere vid kusten över land handlar det om en frisk vind mellan åtta och tio meter per sekund. Ut över hav runt 20 meter per sekund i kulingvindar, säger Livbom som förklarar att handlar det om storm måste det blåsa över 25 meter i sekunden.
- Vi kan nog räkna med mellan en och två decimeter snö i kusten så snösvängen får dra ut, och villaägarna måste ut med spaden.
Ovädret, som urspungligen dragit upp över oss från Skottland, drar bort under lördagen och sedan förbättras vädret alltmer och under söndagen blir det ganska fint igen. Och världen har blivit lite vitare.
Beredda med snösvängen är man på kommunens transportcentral.

Beredda på röjning
- Jadå. Vår utrustning står klar här, vi är redo säger transportledaren Göran Sundqvist. Särskilt orolig är han dock inte inför ovädrets ankomst till Norrbotten.
- Jag tycker vi verkar ska klara oss ganska bra, men väder kan ju vara lurigt säger han.
Huruvida ankommande oväder sätter ribban för hur vintern i övrigt kommer att te sig säger Göran Sundqvist med bondepraktikan i tankarna, rönnen kan inte bära två bördor ni vet!
- Ja, enligt olika tecken så ska det väl bli ganska lugnt, säger transportledare Sundqvist och skrattar lite hoppfullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om