Att påstå att snön lyser med sin frånvaro är kanske att överdriva en smula men att det är mindre av den vita varan än normalt kan vi konstatera bara genom att titta ut.
Om man vill ha ett mer vetenskapligt bevis på faktumet går det att konsultera SMHI:s statistik som berättar att det aktuella snödjupet vid mätstationen i Kallax är futtiga åtta centimeter.
I skogarna är det fläckvis barmark och så är även fallet i Måttsundsbacken där snökanonerna går för högtryck.
– Delar av mittenbacken ser ut som om det är april månad, säger Gary Stewart.
Han har drivit Måttsundsbacken sedan 2014 men har aldrig upplevt en så snöfattig januari som nu.
– Inte vad jag kan minnas i alla fall.
Under måndagen kördes snökanonerna för fullt i mittenbacken. Stora fläckar av barmark ska snart vara ett minne blott.
Med jämna mellanrum tar Thomas Mäklin skotern upp för backen för att kontrollera att kanonerna sköter sig.
Den som någonsin undrat vad de stora vattenfyllda bassängerna intill Måttsundsbacken är till för kan nu få svar. Här hämtas vattnet som behövs för att tillverka snö.
Den konstgjorda snön har bättre egenskaper än naturlig dito. Den är mer kompakt och blir ett bra underlag i väntan på påfyllning från ovan.
Det behövs cirka 60 centimeter konstsnö för att packa ihop till en bra pist på cirka 30 centimeter. Motsvarande mängd som krävs av den mer luftiga natursnön är cirka två meter.
– Folk brukar ringa och fråga om vi har öppnat när det har snöat en decimeter på hösten. Men pistmaskinen skulle äta rakt igenom, säger han.
Just nu är mittenbacken stängd och kommer så att förbli under tiden som kanonerna gör sitt jobb. Det arbete som påbörjades förra veckan med bland annat hopp och skicross-bana var förgäves.
– Det är bara att börja om från början. Vi kommer att få ihop det men det blir sjukt mycket mer jobb.
Så fort backen öppnar för kvällen måste snökanonerna stängas av. Att både köra lift och kanoner blir för mycket för elsystemet.
Han är inte orolig över snöbristen men är leds på att släpa ut snökanonerna.
– Snön kommer. Jag skulle tippa på att den kommer när vi är klara med den sista snöflingan som vi nu tillverkar, säger han luttrat.
I slutet av backen ska snart även ett Big jump stå klart. Hoppet lever.
Dirk Koolwijk driver turismföretaget Luleå travel och kan inte säga att verksamheten har påverkats negativt av snöbristen – än.
– Vi påverkas faktiskt mer när det är riktig vinter med mycket snö och vind. Då kan det till exempel vara svårt att köra bil för att titta på norrsken, säger han.
Men de som besöker Luleå och förväntar sig mängder av snö och kyla men i stället möts av plusgrader och regn kan ju förstås vara besvikna.
– De bokar en resa till Lappland och kommer hem med snöfria bilder och plusgrader. Det är det största problemet.
För de turister som har bokat en tur med snöskoter är det enbart färder på isarna som gäller. Att åka ut på äventyr i skogen är inte att tänka på.
– Vi kör ute på havet och på Furufjärden. Men nu är det snö på gång som vi dels behöver för att kyla skotrarna men även för det allmänna myset, säger Göran Widén, Brändögruppen.
Någon besvikelse från gästerna har han inte upplevt.
– Absolut inte. Vi har kunnat genomföra allt så gästerna har varit jätteglada. Det har gått mycket tid till att reka spår och leder men våra medarbetare har löst allt.