"Snedvriden konkurrens"

Svenskt Näringsliv är kritiskt till att många kommuner bedriver näringsverksamhet.  -Kommunala bolag snedvrider konkurrensen. Men de drivs också ofta i vinstsyfte, trots att det strider mot kommunallagen, säger Jan-Olov Nordström, regionchef i Norrbotten.

OROADE. Svenskt Näringslivs Jan-Olov Nordström och Företagarnas Pether Nordblad är bekymrade över konkurrensen från de kommunala bolagen. Foto: Adam Bencker

OROADE. Svenskt Näringslivs Jan-Olov Nordström och Företagarnas Pether Nordblad är bekymrade över konkurrensen från de kommunala bolagen. Foto: Adam Bencker

Foto: Adam Bencker

LULEÅ2007-12-12 01:45
Kritiken ovan riktas i samband med en rapport om kommunala bolag i sex kommuner, Luleå, Umeå, Sundsvall, Östersund, Gävle och Falun. Utgångspunkten till rapporten är de årliga mätningarna om näringslivsklimatet som Svenskt näringsliv gör. De norrländska kommunerna ligger dåligt till vad gäller upplevd konkurrens från kommunal verksamhet. Företagen i norr upplever i större omfattning än sina kollegor i söder att de kommunala bolagens verksamhet konkurrerar med privat näringsverksamhet.Svenskt Näringsliv ställer frågan varför kommunerna överhuvudtaget driver verksamhet i bolag.Karl Petersen, kommunalråd i Luleå säger i sitt svar att bolagets verksamhet utgör en del av kommunens kärnverksamhet, men verksamhetens art, kortare beslutsvägar och tydligare resultatavgränsningar, motiverar driftsformen. Han säger också att motivet för äkta koncernbildning är optimering av resultatnivån och skattelagstiftning.Även andra kommunalråd i undersökningen anger skatteaspekten som ett syfte med koncernbolag.Att kommuner skatteplanerar och kan gå in med ägartilskott om bolagen går dåligt, rimmar illa, tycker Jan-Olov Nordström, men han pekar också på att de kommunala bolagen lånar pengar på andra villkor än privata företag.-Bolagen behöver inga bankgarantier och har möjlighet till lägre räntor än vad privata företag har. Den här formen av subvention med skattemedel snedvrider konkurrensen, säger Jan-Olov Nordström.Han anser också att de kommunala bolagen glömmer bort att lagen om offentlig upphandling även gäller dem och att de bryter mot kommunallagen då de gör vinst i sin verksamhet. -Dessutom verkar många av landets totalt 1.500 kommunala bolag på områden där det redan finns privata aktörer. I längden kan inte det privata företagen utvecklas om de tvingas möta illojal konkurrens från det offentliga, säger Jan-Olov Nordström.Skulle skattebetalarna få betala mer för tjänster om de överfördes från det offentliga till det privata?-Nej, inget pekar på det, säger NordströmHan ser också ett klart samband med näringslivsklimatet och hur man diskuterar med det privata näringslivet vad gäller kommunala verksamheter och entreprenadlösningar. Haparanda och Bodens kommuner får här beröm för sitt arbete. -Men vi måste, på alla håll, börja diskutera frågan om de kommunala bolagen och få politikerna att ta problemet på allvar, säger Jan-Olov Nordström.
w Svenskt Näringsliv är en intresseorganisation, som arbetar med opinionsbildning och kunskapsspridning, utvecklar nya idéer och tar fram konkreta förslag för att skapa ett bättre klimat för företagsamheten. Företräder drygt 54.000 företag. Kommunala bolag i landet verkar inom allt från energi och renhållning till evenemang och turistbyråverksamhet, det vill säga olika servicefunktioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om