Snart tid för inflyttning i Bergströmska gården

Vid årsskiftet ska ombyggnationen av Bergströmska gården vara klar. Då ska också de första hyresgästerna flytta in.

Linoljefärg. Huset är skrapat och ommålat med linoljefärg. I januari kan Simon Sundström och Marie Karlsson Tåhlin hälsa de första hyresgästerna välkomna.

Linoljefärg. Huset är skrapat och ommålat med linoljefärg. I januari kan Simon Sundström och Marie Karlsson Tåhlin hälsa de första hyresgästerna välkomna.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-09-30 06:30

Våren 2012 köpte fastighetsbolaget Galären Bergströmska gården, i centrala Luleå, för åtta miljoner kronor. Huset, som är byggt på 1820-talet, var i ganska dåligt skick, både utvändigt och invändigt.

Utsidan är målad och klar. Invändigt har det under årens lopp byggts om och till i olika omgångar. Dörrar har byggts igen och de timrade innerväggarna har täckts med masonit. Nu har man tagit fram de ursprungliga väggarna, taken och golven.

– Vi har försökt att behålla husets karaktär, säger Marie Karlsson Tåhlin, som jobbar med inredningsfrågor på Galären.

Då man bygger om och renoverar gamla hus är risken stor att man stöter på oönskade överraskningar bakom väggarna och under golven.

– Men vi har klarat oss utan större överraskningar. Bakom en vägg hittade vi en dörr som byggts in. Dörren var låst, men nyckeln hängde på en spik på dörren, berättar Simon Sundström, projektledare på Galären och ansvarig för ombyggnationen.

Han berättar att det är mycket att ta hänsyn till i ett sådant här projekt. Och det gäller att gå så varsamt fram som det bara är möjligt. För man vill få fram så mycket som möjligt av orginalytskikten.

– Det svåraste är att veta vad som är värt att spara. Vi ska försöka behålla några golv, något tak och även delar av någon vägg för att visa hur det sett ut, berättar Simon Sundström.

Förhoppningen är att huset så mycket som möjligt ska se ut som det gjorde då det byggdes för 190 år sedan. Där det blir nya golv, blir det breda massiva furugolv och i taken blir det furuplankstak.

Dessutom blir det nytt vatten, el och avlopp. Den 1 januari ska alla in vändiga arbeten vara klara och då flyttar också den första hyresgästen in, projektet Creative Nodes - fusion. Ett projekt som finansieras av Luleå kommun, landstinget och länsstyrelsen och som även fått strukturfondspengar av EU.

Här ska bolag som jobbar med film, design, kontor, konst, webbutveckling och liknade jobba under samma tak . Det kommer även finnas möjlighet att hyra en kontorsplats för exempelvis två dagar i veckan.

Sedan ska huset fyllas med fler hyresgäster, men där är inte alla kontrakt påskrivna än.

Bergströmska gården

Det var handlaren Christopher Bergström som 1826 startade bygget av det som i dag kallas för Bergströmska gården. Huset tog sex år att bygga och byggdes av ryska timmermän.

Gården byggnadsminnesförklarades 1992 och är det bästa exemplet i Sverige av den rysk-finska panelarkitekturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!