Det är Lignellska stenhuset, i centrala Luleå, som nu görs om till ett stödboende för ensamkommande flyktingungdomar. Tidigare användes huset som ett demensboende och har stått tomt sedan årsskiftet.
På de fyra våningarna i Centrumboendet, som stödboendet döpts till, kommer det totalt att bo 31 killar i åldern 17-18 år. De kommer från olika länder och har varit i Sverige i knappt ett år.
På varje våning, i det fyra våningar höga huset, finns det sex till nio lägenheter. Det handlar om ettor med en liten köksdel. Lägenheterna håller som bäst på att möbleras upp, men än har bara sängarna kommit. Sedan ska det finnas ett skrivbord, nattduksbord och ett litet köksbord med två stolar i varje rum. Vissa möbler som funnits i huset återanvänds också.
– Men ingen lägenhet är den andra lik. På varje våning finns det också ett samlingsrum och en mindre tvättstuga, berättar Anki Modig, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen för ensamkommande.
I Luleå finns i dag finns endast HVB-hem (hem för vård eller boende) samt något som kallas för Utslussen, som är en form av stödboende. Det här blir det första renodlade stödboendet.
De 31 ungdomarna bor i dag på olika HVB-hem i Luleå.
– Socialtjänsten har bedömt vilka som är så mogna och självständiga att de klarar av att bo här. De ska själva laga sin egen mat, tvätta och städa sin lägenhet, förklarar Anki Modig.
Totalt kommer tio personer att jobba dagtid, kvällar och helger vid boendet. Alla kommer givetvis inte att vara där samtidigt, men det kommer alltid att vara minst två som jobbar samtidigt. Till det kommer en nattpatrull som är stationerad i huset, men som även har andra arbetsuppgifter.
– Mest bemanning kommer vi att ha på eftermiddagarna och på kvällarna då de flesta är hemma från skolan, påpekar Anki Modig.
Samtliga som ska bo i huset går också på gymnasiet, så de får skolan som granne.
– Personalen ska vara ett stöd och hjälpa dem med läxläsning, inköp, matlagning, att planera sin budget, hur tvättstugan fungerar och annat, berättar hon.
Kommunen hyr huset och har kontrakt ytterligare några år. Utvändigt har fasaden målats och putstats till. Invändigt är det inte gjorts så mycket. Vissa ytskikt har fixats till, men mest handlar det om brandsäkerhetsåtgärder.
– En jättebra chans att jobba på att själv klara sig i livet och de får bo här tills de fyller 21 år, säger Anki Modig.
I månadsskiftet oktober/november räknar man med att de första ungdomarna flyttar in. Inflyttningen kommer att ske våning för våning.
– Det har redan varit några killar här och velat titta in, men då har vi sagt att de får vänta tills det är färdigt, säger Anki Modig.